Štedrák

štedrák

Štedrák – recept na vianočný koláč, ktorý na vašej štedrej večeri nesmie chýbať.

Dodajte štedrému večeru tú správnu sviatočnú atmosféru s lahodne sladkým štedrákom. Tento tradičný recept svojim jemným nadýchaným korpusom doplneným štyrmi chutnými plnkami osloví chuťové poháriky celej vašej rodiny.

NáročnosťPokročilýHodnotenie
Počkajte prosím …
Čas prípravy2 hod. 20 min.Čas varenia1 hod. 10 min.Celkový čas3 hod. 30 min.
Cesto
 550 g polohrubej múky
 100 g kryštálového cukru
 1 balík sušeného droždia
 150 g zmäknutého masla
 300 ml mlieka
 vajíčko na potretie
Maková plnka
 200 g mletého maku
 100 g práškového cukru
 200 ml teplého mlieka
 2 ČL perníkového korenia Mäspoma Selection
Lekvárová plnka
 200 g slivkového lekváru
 2 ČL mletej škorice Mäspoma Bio
Orechová plnka
 150 g mletých vlašských orechov
 150 g práškového cukru
 90 ml teplého mlieka
Tvarohová plnka
 500 g hrudkovitého tvarohu
 100 g práškového cukru
 2 PL škrobu
 2 ČL citrónovej kôry so škoricou Mäspoma Selection
 1 ks vajíčko + 1 ks žĺtok
Postup prípravy
1

Na kysnuté cesto si zmiešame všetky suroviny a vymiesime nelepivé cesto. Miesime cca 10 minút. Cesto následne premiesime na pomúčenej doske a uložíme naspäť do misky. Misku uložíme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.

2

Plnky si pripravíme zmiešaním jednotlivých surovín pre danú plnku. Pri makovej a orechovej plnke mlieko prevaríme a zalejeme zvyšné suroviny. Premiešame a necháme vychladnúť.

3

Cesto si premiesime a rozdelíme na 5 častí. Každú časť postupne vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 27 cm.

4

Na plech si uložíme papier na pečenie a naňho formu s priemerom 26 cm. Na dno uložíme prvé cesto. Potrieme makovou plnkou. Následne uložíme druhé cesto, potrieme lekvárovou plnkou.

5

Navrstvíme ďalšie cesto, potrieme ho orechovou plnkou. Uložíme predposledné cesto, potrieme ho tvarohovou plnkou a na vrch uložíme posledný kruh cesta.

6

Potrieme ho vyšľahaným vajíčkom a cesto popicháme.

7

Plech vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme cca 70 minút. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Pre čo najchutnejší štedrák, môžete do plnky použiť svoj vlastný domáci lekvár či džem.

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

Cesto
 550 g polohrubej múky
 100 g kryštálového cukru
 1 balík sušeného droždia
 150 g zmäknutého masla
 300 ml mlieka
 vajíčko na potretie
Maková plnka
 200 g mletého maku
 100 g práškového cukru
 200 ml teplého mlieka
 2 ČL perníkového korenia Mäspoma Selection
Lekvárová plnka
 200 g slivkového lekváru
 2 ČL mletej škorice Mäspoma Bio
Orechová plnka
 150 g mletých vlašských orechov
 150 g práškového cukru
 90 ml teplého mlieka
Tvarohová plnka
 500 g hrudkovitého tvarohu
 100 g práškového cukru
 2 PL škrobu
 2 ČL citrónovej kôry so škoricou Mäspoma Selection
 1 ks vajíčko + 1 ks žĺtok

Pokyny

Postup prípravy
1

Na kysnuté cesto si zmiešame všetky suroviny a vymiesime nelepivé cesto. Miesime cca 10 minút. Cesto následne premiesime na pomúčenej doske a uložíme naspäť do misky. Misku uložíme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.

2

Plnky si pripravíme zmiešaním jednotlivých surovín pre danú plnku. Pri makovej a orechovej plnke mlieko prevaríme a zalejeme zvyšné suroviny. Premiešame a necháme vychladnúť.

3

Cesto si premiesime a rozdelíme na 5 častí. Každú časť postupne vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 27 cm.

4

Na plech si uložíme papier na pečenie a naňho formu s priemerom 26 cm. Na dno uložíme prvé cesto. Potrieme makovou plnkou. Následne uložíme druhé cesto, potrieme lekvárovou plnkou.

5

Navrstvíme ďalšie cesto, potrieme ho orechovou plnkou. Uložíme predposledné cesto, potrieme ho tvarohovou plnkou a na vrch uložíme posledný kruh cesta.

6

Potrieme ho vyšľahaným vajíčkom a cesto popicháme.

7

Plech vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme cca 70 minút. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Štedrák