Chrumkavé zavárané uhorky – overený recept

zavárané uhorky

Zavárané uhorky

Zavárané uhorky sú nesmrteľnou klasikou v slovenskej kuchyni, priam neoddeliteľná súčasť mnohých receptov našich mám a starých mám. Aj keď sa podávali len ako príloha, niektoré recepty si bez tejto prílohy nevieme ani predstaviť.

V súčasnej dobe si môžeme nakladané uhorky kúpiť v každom obchode. Nie vždy však nájdeme uhorky s tou správnou chuťou, ktorá ulahodí našim chuťovým bunkám a spomienkam. Pripravte si teda spolu s nami zavárané uhorky tak, ako ich pripravovali naše mamy. Budete potrebovať len čerstvo natrhané uhorky, ocot, koreniny a trochu námahy. 😊. Ak milujte chrumkavosť a chuť uhoriek, alebo máte doma bohatú úrodu, ktorú potrebujete spracovať, vyskúšajte aj náš recept na uhorkový šalát.

Hodnotenie
Počkajte prosím …
Zavárané uhorky - ingrediencie
 Uhorky nakladačky, 5 – 10 cm
 Voda
 Kvasný ocot 8 %
 Cukor
 Nakladač/ Zeko/ Zelko/ Dia Zeko – podľa toho, či budeme uhorky sterilizovať alebo uprednostníme prípravu bez sterilizácie.
 Zelenina a bylinky podľa vlastnej chuti: plátky cibule, mrkva nakrájaná na krúžky, cesnak, kôpor, bobkový list, chilli papričky, …
Sladkokyslý nálev na uhorky - ingrediencie
 3 l vody
 1 kg cukru
 1 l octu
 2 x Nakladač 100 g (alebo Zeko/ Zelko)
Postup prípravy
1

Nálev na uhorky pripravíte tak, že vo väčšom hrnci priveďte k varu 3 l vody, pridáte 1 kg cukru, 1l octu a 2 balenia Nakladača.

2

Dobre premiešate, priveďte opätovne k varu a 5 minút povaríte.

3

Umyté uhorky nakladačky naložíte do pripravených pohárov, zalejete horúcim nálevom na uhorky, poháre dobre uzavriete a sterilizujete.

4

Takto pripravené poháre vysterilizujete 20-25 minút pri 85°C.

5

Uložíte hore dnom a necháte vychladnúť.

6

Pri skladovaní v tmavých a suchých priestoroch vám bez problémov vydržia aj niekoľko rokov.

7

Ak vám časť nálevu zostane aj po naložení uhoriek, odložte ho do chladničky a použite opäť, keď na záhrade dozrie ďalšia dávka.

zavárané uhorky

Recepty na sladkokyslý nálev na uhorky sa často medzi sebou líšia, predovšetkým množstvom použitého cukru. Nebojte sa experimentovať a jeho množstvo prispôsobiť svojim preferenciám. Ten náš overený recept je skutočne sladkokyslý, ale ak sa cukor snažíte obmedziť, pokojne ho použite aj o polovicu menej.

sladkokyslý nálev

Ako zavárať uhorky

Aby sa uhorky po zaváraní nepokazili, je potrebné držať sa niekoľkých overených rád:

Uhorky nakladačky dôkladne umyte, zbavte ich aj najmenších nečistôt, lístkov, kvietkov a stoniek. Na odstránenie drobných pichliačov môžete použiť drsnejšiu stranu bežnej hubky na riad – samozrejme novej, predtým nepoužitej. Odporúčame uhorky umyť v niekoľkokrát vždy v čistej vode alebo ich po prvom dôkladnom očistení minimálne raz opláchnuť v čistej studenej vode.

Zaváraninové poháre a viečka dôkladne umyte, opláchnite a nechajte usušiť. Veľmi dobrú službu vám pri príprave pohárov urobí umývačka riadu – poháre umyje pri vysokej teplote a hygienicky usuší.

Umyté uhorky naukladajte do pohárov čo najtesnejšie. Môžete k nim pridať na krúžky nakrájanú mrkvu, plátky mrkvy, cesnak, kôprovú vňať,… Nepoužívajte uhorky, ktoré majú poškodený povrch, sú zlomené alebo mäkké, mohli by znehodnotiť celý pohár zavarených uhoriek.

Uhorky zalievajte horúcim nálevom na uhorky. Uhorky by mali byť celé zaliate, nemali by pretŕčať smerom hore a brániť pohodlnému uzatvoreniu pohára viečkom. Snažte sa, aby ste nepooblievali zaváraninový pohár z vonkajšej strany a hlavne oblasť, kde bude priliehať viečko. Ak vám predsa len trochu nálevu pokvapká na pohár, utrite ho dočista. Pre správne prisatie viečka je dôležité, aby bol povrch maximálne čistý. Akákoľvek nečistota môže spôsobiť, že sa pokazí celý obsah pohára.

• Pohár uzavrite čistým a suchým viečkom, prekryte bavlnenou utierkou a pritlačte viečko zaváracou hlavicou. Ak používate poháre so závitom, viečko dobre pritiahnite.

• Uzatvorené poháre sterilizujte pri teplote 85°C po dobu cca 20 minút. Ak chcete, aby boli zavárané uhorky chrumkavé, znížte teplotu na 80°C a sterilizujte len 15 minút. Na sterilizovanie použite sterilizačný parný hrniec s teplomerom, alebo ich môžete sterilizovať vo väčšom hrnci, ktorý napustíte vodou (poháre by mali byť ponorené po hrdlo).

• Poháre opatrne vyberte, uložte hore dnom a nechajte v tejto polohe vychladnúť. Zabezpečí to ešte lepšie prisatie viečka a zároveň sa pri tom ukáže, ak niektoré viečko netesní dostatočne. Takto uložené poháre môžete prekryť hrubou dekou a nechať takto odpočívať až do vychladnutia.

• Ak uhorky nesterilizujete, uhorky zalejte horúcim nálevom, uzatvorte poháre, uložte ich hore dnom a zakryté hrubou dekou nechajte vychladnúť.

• Zavárané uhorky skladujte v chladných a tmavých priestoroch.

uhorky

uhorky vo vedre

uhorky v pohároch

NAŠE TIPY

Ako na chrumkavé zavárané uhorky

Zavárané uhorky zmäknú predovšetkým kvôli teplote, ktorej sú vystavené počas sterilizácie a dobe, počas ktorej na nich táto teplota pôsobí. Sterilizácia je úprava potravín prevarením, resp. dosiahnutím teploty, pri ktorej sa ničia choroboplodné, bakteriálne, plesňové zárodky či organizmy. Ich zničením dosiahneme, že sterilizované potraviny môžeme dlhšie skladovať. Výhodou sterilizácie je, že do uhorkového nálevu môžete použiť prípravky bez obsahu konzervačných látok – Nakladač/ Zeko / Dia Zeko.

Ak chceme aby boli zavárané uhorky chrumkavé, musíme dať pozor na teplotu, pri ktorej sterilizujeme a tiež na celkovú dobu, počas ktorej sú uhorky tejto teplote vystavené. Aby ostali chrumkavé, nemali by sme ich sterilizovať dlhšie ako 15 minút pri maximálnej teplote 80°C. Čím dlhšie uhorky sterilizujeme a čím vyššia je teplota, tým budú nakladané uhorky mäkšie a menej chrumkavé.

Ak si chcete byť istí, že uhorky budú naozaj chrumkavé, použite prípravok Zelko a vynechajte sterilizáciu. Zelko obsahuje konzervačnú látku, ktorá zabezpečí, že sa zavárané uhorky nepokazia a budú trvanlivé aj napriek tomu, že neboli sterilizované.

Ako zavárať uhorky v rúre

Zavárací parný hrniec nepatrí medzi štandardnú výbavu domácností, ale možností, ako ho nahradiť, je viacero. Jednou z takýchto možností je sterilizovať uhorky v rúre.

Na sterilizovanie uhoriek v rúre je najvhodnejšia elektrická rúra, pri ktorej môžete veľmi dobre a jednoducho kontrolovať prevádzkovú teplotu. Pri plynovej rúre je kontrola teploty ťažšia a ideálny čas na zaváranie uhoriek v rúre si budete musieť vyskúšať. Predsa len, každá plynová rúra pečie trochu inak.

Ideálna teplota na sterilizovanie uhoriek v elektrickej rúre so zapnutým horným a dolným ohrevom je 170°C, pri teplovzdušnej rúre je potrebné nastaviť teplotu na 150°C a použiť ohrev s ventilátorom. Na spodok plechu umiestnite bavlnenú utierku a do plechu nalejte 2-3 cm horúcej vody (nie vriacej). Pripravené poháre naukladajte na plech tak, aby sa nedotýkali vzájomne, ale aby sa nedotýkali ani okrajov plechu. Najlepšie je, ak použijete poháre rovnakej veľkosti. Sterilizujte cca 40 minút, následne rúru vypnite a nechajte zavárané uhorky v uzatvorenej rúre mierne vychladnúť. Poháre opatrne vyberte, skontrolujte prisatie viečka a preventívne ešte nechajte na kuchynskej linke obrátené hore dnom.

Ako zavárať uhorky v umývačke riadu

Znie to neuveriteľne, ale naozaj sa to dá! Dokonca vám takéto sterilizovanie uhoriek môže ušetriť veľa času a námahy, pretože do umývačky vojde viac pohárov naraz.

Dobre uzavreté poháre naukladajte do umývačky, snažte sa, aby boli čo najviac kolmo a vzájomne sa nedotýkali. Spustite umývací program s vysokou teplotou, cca 70°C, samozrejme bez tablety na umývanie. Po skončení programu umývačku neotvárajte, prípadne len mierne pootvorte dvierka a nechajte v nej poháre vychladnúť.

Možností ako pripraviť zavárané uhorky je neúrekom, stačí nabrať odvahu a skúšať! My vám radi pomôžeme či už dobrou radou, alebo spoľahlivými výrobkami, vďaka ktorým bude zaváranie hračka.

zelenina na stole

Kategória

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

Zavárané uhorky - ingrediencie
 Uhorky nakladačky, 5 – 10 cm
 Voda
 Kvasný ocot 8 %
 Cukor
 Nakladač/ Zeko/ Zelko/ Dia Zeko – podľa toho, či budeme uhorky sterilizovať alebo uprednostníme prípravu bez sterilizácie.
 Zelenina a bylinky podľa vlastnej chuti: plátky cibule, mrkva nakrájaná na krúžky, cesnak, kôpor, bobkový list, chilli papričky, …
Sladkokyslý nálev na uhorky - ingrediencie
 3 l vody
 1 kg cukru
 1 l octu
 2 x Nakladač 100 g (alebo Zeko/ Zelko)

Pokyny

Postup prípravy
1

Nálev na uhorky pripravíte tak, že vo väčšom hrnci priveďte k varu 3 l vody, pridáte 1 kg cukru, 1l octu a 2 balenia Nakladača.

2

Dobre premiešate, priveďte opätovne k varu a 5 minút povaríte.

3

Umyté uhorky nakladačky naložíte do pripravených pohárov, zalejete horúcim nálevom na uhorky, poháre dobre uzavriete a sterilizujete.

4

Takto pripravené poháre vysterilizujete 20-25 minút pri 85°C.

5

Uložíte hore dnom a necháte vychladnúť.

6

Pri skladovaní v tmavých a suchých priestoroch vám bez problémov vydržia aj niekoľko rokov.

7

Ak vám časť nálevu zostane aj po naložení uhoriek, odložte ho do chladničky a použite opäť, keď na záhrade dozrie ďalšia dávka.

Chrumkavé zavárané uhorky – overený recept