Uhorkový šalát je asi najjednoduchší a zároveň aj najrýchlejší šalát, aký si môžete pripraviť. Jeho použitie je neskutočne široké – hodí sa ku klasickým pokrmom ako sú pečené kuracie stehná s ryžou, ale svoje miesto si zastane aj pri letných grilovačkách. Je osviežujúci, a napriek tomu, že je len z niekoľkých ingrediencií, jeho chuť je skvelá. Navyše, ponúka bonus – iný spôsob ich spracovania než na zavárané uhorky. Pokojne totiž môžete pri príprave použiť aj uhorky nakladačky.
Čerstvé uhorky dôkladne umyte, podľa vlastnej vôle ošúpte alebo ponechajte neošúpané, a nastrúhajte na čo najjemnejšie. Čím jemnejšie budú nastrúhané, tým rýchlejšie pustia šťavu.
Nastrúhané uhorky posoľte, premiešajte a nechajte ich chvíľu odstáť, aby pustili šťavu.
Keď už uhorky pustili dostatok šťavy, pridajte cukor, ocot a opäť zamiešajte.
Na vrch pridajte čerstvo namleté čierne korenie alebo chilli.
Výslednú chuť uhorkového šalátu môžete prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám – prispôsobte si pomer cukru, soli a octu. Pridať môžete chilli, čerstvý alebo sušený kôpor, ale aj rôzne bylinky podľa svojej chuti. Rovnakým spôsobom môžete pripraviť aj uhorkový šalát s cibuľou, stačí do hotového šalátu primiešať na tenko nakrájanú cibuľku a nechať chvíľku odstáť, aby sa prepojili chute.
Uhorkový šalát zaváraný
Ak máte prebytok šalátových uhoriek a hľadáte spôsob, ako ich spracované uchovať na neskôr, môžete vyskúšať náš recept na zaváraný uhorkový šalát.
Ingrediencie:
Postup prípravy:
Uhorky umyte, ošúpte a nastrúhajte. Použite o niečo hrubšie strúhadlo, hlavne ak budete uhorkový šalát sterilizovať. Nastrúhané uhorky posoľte a nechajte aspoň hodinu odstáť, aby dostatočne pustili šťavu. Medzičasom si pripravte nálev na uhorkový šalát podľa návodu na obale Zeka, Zelka alebo Nakladača. Nálev nechajte odstáť a úplne vychladnúť.
Uhorky naložte do čistých zaváraninových pohárov aj s vlastnou šťavou, ktorú pustili. Ponechajte ale priestor na doliatie nálevu, ktorý by mal tvoriť asi 1/3 obsahu. Pred nalievaním nálev preceďte cez sitko, aby sa vám do pohára nedostali kúsky horčice, ktoré by ste následne pri konzumácii nakladaného uhorkového šalátu museli prácne vyberať. Podľa zvoleného typu prípravku na zaváranie buď uhorkový šalát sterilizujte (Zeko, Nakladač), alebo len zalejte pripraveným nálevom (Zelko) a uzatvorené poháre odložte na tmavé a chladné miesto.
Ak potrebujete poradiť so sterilizáciou, prečítajte si naše rady v našom blogu o správnom zaváraní.
Naše tipy
Uhorkový šalát je jednoduchý a rýchly, ale nemusí byť vôbec nudný. Fantázii sa medze nekladú. Pridajte si do šalátu paradajky, kukuricu – šalát tým získa na pestrosti. Ak nemáte radi šalát s klasickým sladkokyslým nálevom, vyskúšajte nakrájané uhorky s bielym jogurtom. Postačí vám soľ, ale môžete použiť aj korenie na tzatziky. Výbornou alternatívou na ochutenie je aj použitie zmesi na dipy, ktoré môžete zmiešať buď s jogurtom alebo kyslou smotanou – bylinkový, cesnakový a vyznávačov pikantných chutí určite poteší aj pikantný chilli dip. Ale vyskúšať môžete aj úplné inú chuť, napríklad citrónové korenie. S ním sa dostane uhorkový šalát do úplne inej chuťovej dimenzie :).
Ak napríklad ku grilovanému mäsu hľadáte iný ako uhorkový šalát, prečítajte si náš článok o ideálnych šalátoch na grilovačku. Nájdete v nej recepty na 5 šalátov, ktoré osviežia, ale aj zasýtia.
Prajeme vám dobrú chuť!
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
-
Pikantná zmes 35g – Mlynček
2.22 € s DPH -
Čierne korenie – Mlynček 40g
2.22 € s DPH -
Citrónové korenie 50g – Mlynček
2.22 € s DPH -
Kôpor 10g
0.43 € s DPH -
Bio Chilli drvené 15g
0.72 € s DPH
Ingrediencie
Pokyny
Čerstvé uhorky dôkladne umyte, podľa vlastnej vôle ošúpte alebo ponechajte neošúpané, a nastrúhajte na čo najjemnejšie. Čím jemnejšie budú nastrúhané, tým rýchlejšie pustia šťavu.
Nastrúhané uhorky posoľte, premiešajte a nechajte ich chvíľu odstáť, aby pustili šťavu.
Keď už uhorky pustili dostatok šťavy, pridajte cukor, ocot a opäť zamiešajte.
Na vrch pridajte čerstvo namleté čierne korenie alebo chilli.