Jablkový koláč – tradičný ako od babičky

jablkovy kolac

Spomínate si na vôňu pečeného jablkového koláča, ktorý pripravovala vaša babička či mamička? Skvelý dezert, ktorý spája lahodnú kombináciu jemného cesta a šťavnatých jabĺk so škoricou. Príprava tohto koláčika je veľmi jednoduchá a výsledok nikdy nesklame.

NáročnosťZačiatočníkHodnotenie
Počkajte prosím …
Celkový čas50 min.
Cesto - ingrediencie
 2 vajcia
 400 g hladkej múky
 1/2 prášku do pečiva
 250 g masla
 150 g práškového cukru
 2 PL mlieka
Jablková plnka - ingrediencie
 1 kg jabĺk
 1 vanilkový cukor
 škorica podľa chuti
 cukor podľa chuti
Postup prípravy
1

Do múky pridajte rozdrobené maslo spolu s ostatnými ingredienciami. Miesením vypracujte hladké cesto. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.

2

Jednu časť cesta rovnomerne vyvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru vášho plechu. (Skvelou pomôckou je vystrihnúť z papiera na pečenie rozmer plechu a cesto vyvaľkať podľa daného tvaru).

3

Vyvaľkané cesto preneste na vymastený a múkou vysypaný plech.

4

Jablká ošúpte a nastrúhajte na pásiky. Pridajte k nim cukor, škoricu a dôkladne premiešajte.

5

Nastrúhané jablká rovnomerne rozmiestnite na plech a prikryte druhou časťou cesta.

6

Cesto zvrchu popichajte vidličkou a vložte do vyhriatej rúry. Pečte na 200 °C cca 20 min.

7

Po upečení nechajte vychladnúť. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom a podávajte.

Naše tipy:

  • Jablkovú plnku môžete pred pečením aj mierne povariť s cukrom a škoricou. Vďaka tomu bude plnka o niečo jemnejšia. Samozrejme dbajte na to, aby ste jabĺčka nerozvarili. 
  • Ak je cesto veľmi mäkké a pri manipulácii s ním sa vám trhá, nechajte ho odležať aspoň na hodinku v chladničke.

Jeseň je sezónou jabĺk, ktoré môžete v kuchyni využiť na mnoho spôsobov. Okrem klasického jablkového pité si môžete upiecť aj obrátený jablkový koláč, či jablkovú štrúdľu s tvarohom. Možností je veľa, stačí si len vybrať tú správnu pre vás.

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

Cesto - ingrediencie
 2 vajcia
 400 g hladkej múky
 1/2 prášku do pečiva
 250 g masla
 150 g práškového cukru
 2 PL mlieka
Jablková plnka - ingrediencie
 1 kg jabĺk
 1 vanilkový cukor
 škorica podľa chuti
 cukor podľa chuti

Pokyny

Postup prípravy
1

Do múky pridajte rozdrobené maslo spolu s ostatnými ingredienciami. Miesením vypracujte hladké cesto. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.

2

Jednu časť cesta rovnomerne vyvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru vášho plechu. (Skvelou pomôckou je vystrihnúť z papiera na pečenie rozmer plechu a cesto vyvaľkať podľa daného tvaru).

3

Vyvaľkané cesto preneste na vymastený a múkou vysypaný plech.

4

Jablká ošúpte a nastrúhajte na pásiky. Pridajte k nim cukor, škoricu a dôkladne premiešajte.

5

Nastrúhané jablká rovnomerne rozmiestnite na plech a prikryte druhou časťou cesta.

6

Cesto zvrchu popichajte vidličkou a vložte do vyhriatej rúry. Pečte na 200 °C cca 20 min.

7

Po upečení nechajte vychladnúť. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom a podávajte.

Jablkový koláč – tradičný ako od babičky