Zdravý a chutný cviklový šalát

Cviklový šalát je na prípravu veľmi jednoduchý, ale pritom chutný a výživný spôsob, ako zaradiť cviklu do vášho jedálnička. Vynikajúco sa hodí, ako príloha k hlavnému jedlu alebo ako ľahký a zdravý obed.

NáročnosťZačiatočníkHodnotenie
Počkajte prosím …
Čas prípravy20 min.
Cviklový šalát s jablkom - ingrediencie
 400 g cvikly
 4 ks väčšie kyslé uhorky
 80 g zaváraná kukurica
 1 ks jablko
 150 g biely jogurt
 2 strúčiky cesnaku
 čierne korenie mleté
 soľ
Postup prípravy
1

Cviklu dôkladne umyte a uvarte spolu so šupkou do mäkka. Po uvarení vylejte vodu a cviklu nechajte vychladnúť.

2

Vychladnutú cviklu ošúpte a nastrúhajte na väčšie kúsky.

3

Pridajte nadrobno nakrájané jablká, nastrúhané uhorky, kukuricu, strúhaný cesnak a biely jogurt.

4

Na záver osoľte a okoreňte podľa chuti a poriadne zamiešajte.

Náš tip:
Šalát si pripravte dopredu a nechajte ho v chladničke niekoľko hodín odležať. Chute sa krásne prepoja a šalát bude oveľa chutnejší.

Cviklový šalát s majonézou

Ingrediencie:

  • 3 ks červená repa
  • 1 cibuľa
  • 3 ks kyslé uhorky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL majonézy

Postup prípravy:

  1. Uvarenú cviklu nastrúhajte, ideálne nahrubo.
  2. Nakrájanú cibuľu zľahka osmažte na oleji a následne ju pridajte do misky s cviklou.
  3. Nakrájané kyslé uhorky spolu s pretlačeným cesnakom tiež pridajte k nastrúhanej cvikle..
  4. Nakoniec už len pridajte 2 polievkové lyžice majonézy a šalát dôkladne premiešajte.
  5. Ak by sa vám zdal šalát málo slaný, pridajte štipku soli.

Pri cviklovom šaláte sa nemusíte báť experimentovať s ingredienciami. Kľudne doň pridajte kozí syr, orechy alebo avokádo. Cviklový šalát je ideálny v každom ročnom období, no najlepšie si ho vychutnáte počas sezóny cvikly, kedy je táto koreňová zelenina najčerstvejšia.

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

Cviklový šalát s jablkom - ingrediencie
 400 g cvikly
 4 ks väčšie kyslé uhorky
 80 g zaváraná kukurica
 1 ks jablko
 150 g biely jogurt
 2 strúčiky cesnaku
 čierne korenie mleté
 soľ

Pokyny

Postup prípravy
1

Cviklu dôkladne umyte a uvarte spolu so šupkou do mäkka. Po uvarení vylejte vodu a cviklu nechajte vychladnúť.

2

Vychladnutú cviklu ošúpte a nastrúhajte na väčšie kúsky.

3

Pridajte nadrobno nakrájané jablká, nastrúhané uhorky, kukuricu, strúhaný cesnak a biely jogurt.

4

Na záver osoľte a okoreňte podľa chuti a poriadne zamiešajte.

Zdravý a chutný cviklový šalát