Vyskúšajte trochu inú úpravu, do ktorej @učiteľ z hotelky pripravil klasický recept na segedínsky guláš. Obľúbený segedín si pripravte, nie s parenou knedľou, ale v parenej knedli.
Základný postup prípravy segedínskeho gulášu je jednoduchý a s kvalitnými koreninami a dobrou Žitavskou paprikou sa vám určite podarí. Ak si netrúfnete na prípravu domácej parenej kysnutej knedle alebo buchty, kľudne siahnite aj po kvalitnej kupenskej, ktorú už máte odskúšanú.
Bravčové mäso (pliecko, bôčik, krkovička) poriadne osušte, nakrájajte a opečte na tuku z vyškvarenej slaniny.
Mäso vyberte a na rovnakom tuku restujte cesnak a nakrájanú cibuľu. Keď bude zlatohnedá, pridajte na drobno nakrájaný cesnak a rascu, a ešte chvíľu restujte.
Do hrnca vložte späť mäso, zapražte ho lyžicou hladkej múky, pridajte dve lyžice Žitavskej papriky, soľ a čierne korenie.
Všetko spolu zarestujte, podlejte vývarom a prikryté duste takmer do mäkka.
Kyslú kapustu mierne nasekajte a pridajte do hrnca spolu s čiernym celým korenín, bobkovým listom a celým novým korením. Koreniny môžete zaviazať do gázičky, aby ste ju zo segedínskeho gulášu nemuseli pri jedle vyberať. Všetko spolu duste asi 20 minút. Na záver môžete segedín zjemniť smotanou.
Do 50 ml vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru, medzi prstami rozdrobené droždie a nechajte kvások vykysnúť.
Múku a soľ preosejte do vhodnej nádoby, v ktorej budete miesiť cesto.
Vo zvyšnom mlieku rozmiešajte vajíčko. Takto pripravenú zmes nalejte do múky, pridajte pripravený kvások a len jemne premiešajte. Nechajte asi 10 minút odpočívať a až následne vypracujte hladké cesto.
Keď je cesto vypracované a hladké, posypte ho po povrchu múkou. Nádobu na kysnutie prikryte čistou látkovou utierkou a nechajte nakysnúť pri izbovej teplote. Objem cesta by sa mal zdvojnásobiť.
Cesto premiestnite na dobre pomúčenú dosku na vaľkanie cesta a rozdeľte na menšie časti. Vyvaľkajte cca 150 g cesta, pridajte do stredu pripravený segedínsky guláš. Cesto uzavrite, vypracujte knedlík a parte ho 15 minút.
Hotovú plnenú knedľu uložte na poriadnu porciu segedínskeho gulášu, prelejte kyslou smotanou, posypte pukancami z pohánky a bylinkami.
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
-
Žitavská paprika – sladká mletá, vrecko 250g
4.97 € s DPH -
Korenie čierne celé 20g
0.60 € s DPH -
Rasca mletá 25g
0.34 € s DPH -
Bobkový list 5g
0.36 € s DPH -
Žitavská paprika – sladká mletá, dóza 70g
2.90 € s DPH
Ingrediencie
Pokyny
Bravčové mäso (pliecko, bôčik, krkovička) poriadne osušte, nakrájajte a opečte na tuku z vyškvarenej slaniny.
Mäso vyberte a na rovnakom tuku restujte cesnak a nakrájanú cibuľu. Keď bude zlatohnedá, pridajte na drobno nakrájaný cesnak a rascu, a ešte chvíľu restujte.
Do hrnca vložte späť mäso, zapražte ho lyžicou hladkej múky, pridajte dve lyžice Žitavskej papriky, soľ a čierne korenie.
Všetko spolu zarestujte, podlejte vývarom a prikryté duste takmer do mäkka.
Kyslú kapustu mierne nasekajte a pridajte do hrnca spolu s čiernym celým korenín, bobkovým listom a celým novým korením. Koreniny môžete zaviazať do gázičky, aby ste ju zo segedínskeho gulášu nemuseli pri jedle vyberať. Všetko spolu duste asi 20 minút. Na záver môžete segedín zjemniť smotanou.
Do 50 ml vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru, medzi prstami rozdrobené droždie a nechajte kvások vykysnúť.
Múku a soľ preosejte do vhodnej nádoby, v ktorej budete miesiť cesto.
Vo zvyšnom mlieku rozmiešajte vajíčko. Takto pripravenú zmes nalejte do múky, pridajte pripravený kvások a len jemne premiešajte. Nechajte asi 10 minút odpočívať a až následne vypracujte hladké cesto.
Keď je cesto vypracované a hladké, posypte ho po povrchu múkou. Nádobu na kysnutie prikryte čistou látkovou utierkou a nechajte nakysnúť pri izbovej teplote. Objem cesta by sa mal zdvojnásobiť.
Cesto premiestnite na dobre pomúčenú dosku na vaľkanie cesta a rozdeľte na menšie časti. Vyvaľkajte cca 150 g cesta, pridajte do stredu pripravený segedínsky guláš. Cesto uzavrite, vypracujte knedlík a parte ho 15 minút.
Hotovú plnenú knedľu uložte na poriadnu porciu segedínskeho gulášu, prelejte kyslou smotanou, posypte pukancami z pohánky a bylinkami.