ReceptyRecepty: Polievky

Hríbová polievka so slaninovými knedličkami

8. augusta 201712 októbra, 2021
hríbová polievka so slaninovými knedličkami

Ingrediencie

Na knedličky:

1 mladá cibuľka,
1 lyžica oleja
80 g dusenej šunky
8 starých žemlí
250 ml mlieka
4 vajcia
½ lyžičky petržlenovej vňate
soľ
mleté korenie
štipka strúhaného muškátového oriešku

Na polievku:

1 malá cibuľa
2 lyžice oleja
2 lyžice masla
2 lyžice múky
600 ml zeleninového vývaru
1 bobkový list
1 lyžička hríbového korenia
200 g čerstvých miešaných húb
500 g šampiňónov
soľ
mleté čierne korenie
150 g smotany na varenie

Postup

Cibuľku, šunku a žemle nakrájame. Na panvici zohrejeme olej a orestujeme cibuľku. Vajíčka rozmiešame v mlieku, okoreníme, osolíme, pridáme muškátový oriešok a zalejeme žemle. Necháme 20 minút postáť, primiešame šunku, cibuľu a petržlen. Sformujeme knedličky, vhodíme ich do vriacej vody, vypneme ju a necháme 15 minút dôjsť.

Cibuľku nakrájame a na oleji orestujeme, pridáme múku. Zápražku zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme bobkový list, hríbové korenie a varíme asi 20 minút.

Huby umyjeme a nakrájame. Na masle ich udusíme s polovicou šampiňónov. Potom ich zalejeme vývarom. Zvyšok šampiňónov udusíme osobitne. Keď sú hríby uvarené, okorenené a osolené, vyberieme z vývaru bobkový list a všetko pomixujeme. Primiešame smotanu a necháme 2 minúty prevariť. Dochutíme a primiešame druhú polovicu šampiňónov. Servírujeme s knedličkami.