Koreniny: A-Z

Bobkový list

8. októbra 2024
bobkový list

Vavrín pravý/bobkový – Laurus nobilis

Bobkový list, inak nazývaný aj vavrín pravý alebo bobkový, je vždyzelená rastlina pôvodom z Ázie. Jeho listy sú v kuchyni veľmi obľúbenou koreninou.

Výskyt

Strom vavrínu bobkového rastie pôvodne vo východnej časti Stredomoria, ale dlho bol pestovaný v severnej Európe a Amerike. Stal sa symbolom múdrosti a slávy Grékov a Rimanov, ktorí pri oslavách korunovali kráľov, básnikov, olympijských šampiónov a víťazných generálov vencami jeho hladkých kožovitých listov. Aj keď existuje niekoľko druhov vavrínu, v kuchyni sa používajú iba čerstvé alebo sušené listy druhu Laurus nobilis. Bobkový list je nenáročný na pestovanie. V našich podmienkach dokáže vyrásť až do výšky troch metrov. 

Vzhľad

Bobkový list má zvrchu lesklé a zo spodu matné listy, ktoré sú pomerne tvrdé. Tvar listov je zväčša kopijovitý, ale môže byť aj oválny. Listy majú charakteristickú korenistú vôňu a pomerne horkastú chuť. Je to vďaka obsahu rastlinného oleja, ktorý tvorí cca 2% hmotnosti rastliny. .

Použitie

Aróma bobkového listu je silnejšia ako jeho chuť, preto sa list zvyčajne nekonzumuje. Bobkový list uvoľňuje svoju chuť pomaly, preto sa používa vo vývaroch, polievkach, prívarkoch, omáčkach a pri príprave marinád a octových zálievok na zaváranie, kde má dostatok času, aby sa jeho chuť naplno prejavila.  Používame ho pri varení fazule, šošovice, zemiakov, ale napríklad aj na dochutenie paradajkovej omáčky. Dva alebo tri bobkové listy ochutia jedlo pre štyroch až šiestich stravníkov. Ak ich pridáte priveľa, chuť bude príliš silná.

Keďže bobkový list prináša veľa zdravotných benefitov, je vhodný aj na prípravu čaju. Čaj z bobkového listu priaznivo pôsobí na celkové zdravie a pomáha pri rôznych zdravotných problémoch. Príprava čaju je veľmi jednoduchá, stačí pridať niekoľko sušených listov do hrnca s vodou a variť 10 min (na 300 ml vody vám postačia 2 bobkové listy).

Účinky bobkového listu

Bobkový list sa bežne používa v kuchyni na dochutenie jedál. Táto korenina je však vhodná aj zo zdravotného hľadiska:

  • má protizápalové, antimikrobiálne a antioxidačné vlastnosti,
  • pomáha chrániť pred vznikom plesňových ochorení,
  • pomáha pri liečbe rakoviny prsníkov, hrubého čreva a konečníka,
  • môže pozitívne vplývať na zníženie hladiny cukru v krvi,
  • pomáha udržiavať zdravé trávenie,
  • má relaxačné účinky, 
  • podporuje látkovú výmenu v mozgu, 
  • pomáha pri poruchách koncentrácie.