Koreniny: A-Z

Koriander

3. júla 201710 marca, 2024
koriander

(Coriandrum sativum)

Výskyt: Pochádza z oblasti Stredomoria a západnej Ázie, no dnes sa pestuje na celom svete.Vo veľkom sa pestuje v Indii, Iráne, na Strednom Východe, USA a Strednej a Južnej Amerike.

Vzhľad: Jednoročný koriander dorastá do výšky 30 až 80 cm a má malé okolíky drobných bielych alebo ružových kvetov.

Vôňa a chuť: Zrelé plody majú sladkú, korenistodrevenú arómu s balzamovým tónom, ich chuť je mierna, sladká a mierne štipľavá, s jasným náznakom pomarančovej kôry.

Použitie: Koriander sa pridáva tak do pikantných ako aj do sladkých pokrmov. Je podstatným ingredientom karí v prášku. Na Strednom Východe je obľúbeným v pokrmoch z mletého mäsa, v salámach a dusených mäsách, v Európe slúži a Amerike slúži ako nakladacia korenina a používa sa aj pri pečení. Éterický olej ochucuje čokoládu, likéry a nápoje.

Liečebné: Korenina a éterický olej sa používajú v liekoch proti migréne a skazenému žalúdku.

Ďalší článok