Koreniny: A-Z

Tymián

15. júna 201710 marca, 2024
tymian

(Dúška tymianová – Thymus vulgaris)

Výskyt: Pochádza z oblasti Stredozemnej panvy. Prirodzene rastie na horúcich, suchých stráňach svojho pôvodného regiónu, kde má neporovnateľne výraznejšiu chuť, ako v chladnejších oblastiach.

Vzhľad: Tymián je menší, pomerne odolný, vždyzelený kríček, s malými, aromatickými listami.

Vôňa a chuť: Celá rastlina má teplú, zemitú a korenistú vôňu, ktorú najlepšie cítiť pri rozotrení medzi prstami. Chuť je korenistá, s náznakom klinčekov, mäty, gáfru a sviežou, čistou chuťou ostávajúcou na jazyku.

Použitie: Tymián je nenahraditeľnou súčasťou západnej kuchyne a kuchyne Stredného východu. Ako jedna z mála bylín, tymián nestratí svoju chuť ani pri dlhom, pomalom varení. Ak sa používa s rozvahou, zvýrazní chuť ostatných bylín. Pridáva sa do prívarkou a dusených jedál v kombinácii s cibuľou, pivom alebo červeným vínom. Tymian sa stal nenahraditeľným v takmer každom francúzskom dusenom jedle, rovnako ako aj v Španielsku a v poslednom čase vo väčšej miere aj v Mexiku a južnej Amerike, kde sa často používa v kombinácii s čili.

Liečebné: Používa sa pri únave, depresii a bolestiach hlavy.

Ďalší článok