(Dúška tymianová – Thymus vulgaris)
Výskyt: Pochádza z oblasti Stredozemnej panvy. Prirodzene rastie na horúcich, suchých stráňach svojho pôvodného regiónu, kde má neporovnateľne výraznejšiu chuť, ako v chladnejších oblastiach.
Vzhľad: Tymián je menší, pomerne odolný, vždyzelený kríček, s malými, aromatickými listami.
Vôňa a chuť: Celá rastlina má teplú, zemitú a korenistú vôňu, ktorú najlepšie cítiť pri rozotrení medzi prstami. Chuť je korenistá, s náznakom klinčekov, mäty, gáfru a sviežou, čistou chuťou ostávajúcou na jazyku.
Použitie: Tymián je nenahraditeľnou súčasťou západnej kuchyne a kuchyne Stredného východu. Ako jedna z mála bylín, tymián nestratí svoju chuť ani pri dlhom, pomalom varení. Ak sa používa s rozvahou, zvýrazní chuť ostatných bylín. Pridáva sa do prívarkou a dusených jedál v kombinácii s cibuľou, pivom alebo červeným vínom. Tymian sa stal nenahraditeľným v takmer každom francúzskom dusenom jedle, rovnako ako aj v Španielsku a v poslednom čase vo väčšej miere aj v Mexiku a južnej Amerike, kde sa často používa v kombinácii s čili.
Liečebné: Používa sa pri únave, depresii a bolestiach hlavy.
-
Tymian 15g
0.52 € s DPH