(Vanilla planifolia)
Vanilka patrí do rodu orchideí, rastie ako popínavá rastlina, ktorej pestovanie je veľmi namáhavé a nákladné, lebo kvety treba umelo oplodňovať. Oberajú sa v polodozretom stave, keď je plod zelenkastý alebo začína práve žltnúť. Po fermentačnom procese dostáva plod hnedočiernu farbu a charakteristickú vôňu.
Výskyt: Jej pôvodným domovom je Mexico, kde ho používali na ochutenie kakaa už pred objavením Ameriky. Dnes ho už pestujú v teplom pásme na mnohých miestach (Cejlón, láva, Madagaskar, Afrika).
Vzhľad: Korenie (Fructus vaniIlae) je 20 až 25 cm dlhý, 8 mm hrubý, na obidvoch koncoch zúžený strukový plod s lesklým povrchom, v pozdĺžnom smere je vráskavý a v dôsledku balenia je najčastejšie sploštený. Na jeho povrchu vidno často biele kryštály vanilínu. Kvalitu vanilky určuje jej aróma, farba a ohybnosť. Lámavosť je znakom vysušenia, ktoré poukazuje na zníženie obsahu arómy.
Vôňa a chuť: Vanilka má bohatú, lahodnú vonnú arómu podobnú tabaku a lahodnú voňavú sladkú chuť.
Použitie: Vanilka sa používa na ochutenie zákuskov, kompótov, zmrzlín, čokoládových výrobkov, krémov a všeobecne skoro všetkých druhov sladkých pokrmov (ryža, punč, sladké polievky, omáčky). Okrem toho je obľúbená aj v likérnickom, voňavkárskom a farmaceutickom priemysle. Na rozdiel od iného korenia varíme ju spolu s jedlom a iba pred podávaním ju vyberieme.
Liečebné: plesňové ochorenia, choroby očí, vypadávanie vlasov, neurodermitída; nedostatok kreativity a zmyselnosti.