Kyselina citrónová potravinárska 50 g

(1 recenzia zákazníka)

0.43  s DPH

Katalógové číslo: 1103677 Kategórie:

Kyselina citrónová potravinárska je vhodná na dochutenie osviežujúcich nápojov, šalátov, džemov, kompótov a sirupov. Okrem toho je skvelým pomocníkom pri odstraňovaní vodného kameňa v rýchlovarných kanviciach alebo kávovaroch.

Zloženie: kyselina citrónová potravinárska

Výrobok môže obsahovať horčicu, sezam, zeler.

 

Vyskúšajte ju v našom overenom recepte na bazový sirup.

Hmotnosť: 50 g

Skladovanie: Skladujte v suchu a chráňte pred priamym slnečným žiarením.

EAN: 8586017710061

Kyselina citrónová

Kyselina citrónová je slabá kyselina, ktorá sa nachádza v citrusových plodoch. Je to prírodná konzervačná látka, ktorá sa v potravinárstve používa na dochucovanie pokrmov, nápojov, ale vďaka svojim vlastnostiam je veľmi dobre uplatniteľná aj v potravinárstve pri spracovaní potravín, nakladaní ovocia a zeleniny, ale aj celkovo pri spracovaní ovocia a zeleniny. Má totiž schopnosť regulovať kyslosť a zásaditosť potravín, zabraňuje rastu baktérií, kvasiniek a plesní. Tým pomáha udržať čerstvosť potravín a zabraňuje ich rýchlemu pokazeniu.

Kyselina citrónová sa nachádza sa v rôznych druhoch ovocia a zeleniny. Jej najväčší výskyt a najvyššia koncentrácia je v citrónoch a limetkách.

Kyselina citrónová v potravinárstve

V potravinárskej výrobe má kyselina citrónová nezastupiteľné miesto. Dokáže regulovať kyslosť a zásaditosť potravín, v konzervácii sa používa predovšetkým na zabránenie rastu baktérií, kvasiniek a plesní. Veľkú službu vám spraví pri príprave bazového sirupu. Kyselina citrónová tiež spomaľuje hnednutie plodov ovocia a zeleniny – odporúča sa preto pri zaváraní a spracovaní ovocia ako sú jablká a hrušky, ktoré po nakrájaní rýchlo hnednú. V tukoch zabraňuje vzniku nežiadúceho žltkastého sfarbenia, preto ju často nájdete aj v zložení rastlinných margarínov.

Použitie v domácnosti

Univerzálne vlastnosti kyseliny citrónovej využijete aj pri starostlivosti o domácnosť. Asi najznámejšie použitie je na odstraňovanie vodného kameňa. S pomocou roztoku kyseliny citrónovej dokážete vyčistiť a zároveň aj dezinfikovať rýchlovarné kanvice, práčky, ale napríklad aj mimoriadne odolný vodný kameň usadený v toaletách. Dajte si ale pozor na koncentráciu roztoku! Príliš silná koncentrácia môže poškodiť nerezové povrchy, buďte preto opatrní, ak ním chcete čistiť kameň v blízkosti vodovodných batérií.

Odstránenie vodného kameňa

 Na odstránenie vodného kameňa napríklad v rýchlovarnej kanvici rozpustite 1 lyžicu kyseliny citrónovej v 1 litri vody. Zahrejte roztok na približne 80°C, vypnite a nechajte pôsobiť priamo v kanvici. Ak je kameňa veľmi veľa a vyskytuje sa v hrubej vrstve, pokojne nechajte roztok v kanvici vychladnúť, opätovne ho zahrejte a toto opakujte, až kým sa neuvoľnia všetky časti vodného kameňa.

Použitím roztoku kyseliny citrónovej môžete odstrániť aj vodný kameň z práčky. Roztok nalejte cez dávkovač na prací prášok priamo do práčky, ale bez toho, aby bolo v bubne prádlo na pranie a v zásobníku akýkoľvek prací prostriedok. Zapnite prací cyklus s vysokou teplotou a nechajte kyselinu citrónovú pracovať :).

Ďalšie informácie

Hmotnosť 0.052 kg

1 recenzia k Kyselina citrónová potravinárska 50 g

  1. Eva B. (overený zákazník)

    Super stránka, kvalitné koreniny, úžasná komunikácia. Môžem len odporučiť.

Pridať recenziu