ReceptyRecepty: Polievky

Boršč

29. augusta 201712 októbra, 2021
boršč

Ingrediencie

600 g hovädzieho mäsa
2 – 3 menšie cvikly alebo jednu väčšiu
4 paradajky
1 veľkú cibuľu
2 mrkvy
2 väčšie zemiaky
½ hlávky kapusty
2 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy
2 lyžice masti
3 ks celého čierneho korenia
soľ
mleté čierne korenie
1 – 2 ČL octu
kyslú smotanu podľa chuti

Postup

Umyté mäso v celku dáme variť do osolenej vody a pomaly varíme. Po uvarení mäso vyberieme, necháme ho vychladnúť a vývar si odložíme. Do hlbšieho hrnca dáme masť, ktorú necháme na miernom plameni rozpustiť. Olúpanú cibuľu pokrájame spolu s paradajkami. Červenú repu očistíme a nahrubo postrúhame. Do hrnca s masťou dáme pokrájanú cibuľu s paradajkami, nastrúhanú cviklu, osolíme a orestujeme. Kapustu postrúhame, očistenú mrkvu a zemiaky nakrájame a spolu varíme vo vývare z mäsa asi 15 minút. Vychladnuté mäso pokrájame na menšie kocky. K uvarenej zelenine pridáme orestovanú zeleninu, vložíme nakrájané mäso, celé strúčiky cesnaku, bobkový list a celé čierne korenie. Prikryjeme pokrievkou, podľa potreby prilejeme trochu vody, premiešame a uvaríme do mäkka. Na záver podľa potreby dosolíme, okyslíme octom a okoreníme mletým čiernym korením. Na tanieri dochutíme kyslou smotanou.