(Kôpor voňavý – Anethum graveolens)
Jednoročná bylina, pochádza z oblastí južného Ruska a východného Stredomoria. Kôpor sa všeobecne pestuje pre jeho čiarkovité listy a semienka.
Výskyt: Pochádza z južného Ruska a zo stredomorskej oblasti. Hlavní dnešní producenti kôpru sú Poľsko, Rusko, Škandinávia, Turecko a Veľká Británia.
Vzhľad: Kôpor je nenáročná jednoročná bylina. Rastie až do výšky 1m, v lete vytvára veľké okolíky drobných žltých kvietkov.
Vôňa a chuť: Kôprové listy majú čistú anízovú a citrónovú arómu. Jemná chuť pripomína aníz a petržlen a uchováva sa dlho. Semená voňajú sladko ako rasca, chuť je anízová, trochu štipľavá.
Použitie: Chuť čerstvého kôpru sa výborne dopĺňa s rybami a morskými živočíchmi s krémovou kôprovou omáčkou. V severnej a strednej Európe sa kôpor používa s koreňovou zeleninou, kelom, karfiolom a uhorkou. Listy a semienka sa používajú pri nakladaní, chrumkavé, s kôprom kvasené uhorky sú známe v obchodoch s lahôdkami. V Škandinávii sa semienka pridávajú do chleba a koláčov, taktiež sa používajú na ochutenie octu. V Indii sa semienka a listy používajú ako prísada do karí korenia a masaly.
Liečebné: Pomáha pri problémoch s trávením, v minulosti ho používali dojčiace matky na podporu tvorby mlieka.
-
Kôpor 10g
0.43 € s DPH