Koreniny: A-Z

Kurkuma dlhá

29. júna 201710 marca, 2024
kurkuma

(Curcuma longa)

Kurkuma je jemne zomletá hľuza kurkumy dlhej, pestovanej v ekologicky nezávadných oblastiach Indie a Číny. Má jasne žltú až oranžovú farbu vďaka obsahu žltého farbiva kurkumín, ktorý sa používa nielen na zafarbenie jedál ale i šiat v Indii.

Výskyt: Táto rastlina pestovaná už viac ako 2000 rokov, pochádza z juhovýchodnej, prípadne južnej Ázie. Dnes je 80 % svetovej produkcie sústredenej v Indii. Kurkuma si svojou kultúrnou formou našla aj v Indonézií a Južnej Amerike.

Vzhľad: Dorastá do výšky 1-2,5 m. Má veľké a široké listy a biele kvety podobné ľaliám. Hľuzovitý článok pripomína zázvor, je však oblejší a užší, má žltohnedú kôru a oranžovo sfarbenú dužinu. Koreň sa po zbere krátko sparí, následne suší a je z nej odstránená vnútorná vrstva. Sušené korene vypadajú ako malé kúsky vetvičiek obalené v karí prášku.

Vôňa a chuť: Kurkuma je mierne aromatická, vonia korenisto a sviežo s náznakom pomarančov a ďumbiera. Chutí štipľavo, horko a pižmovo.

Použitie: Kurkuma možno kúpiť v obchodoch s korením len zriedka, tvorí však dôležitú súčasť v zmesi kari. Používa sa najmä v indickej, ale taktiež vo východoafrickej kuchyni. Ochucujú sa ňou ryžové a slížové pokrmy, omáčky a majonézy. Dobre sa hodí k rybám, plodom mora, k hydine, vajciam, zeleninovému kari a čatní omáčkam.  Harmonizuje s potravinami s obsahom uhľohydrátov (zemiaky, ryža, strukoviny). Štipka kurkumy dodá cestám žltú farbu.

Liečebné: Žlté farbivo, kurkumin, podporuje vyprázdňovanie žlčníku, silica potom produkciu žlče v pečeni. Kurkuma preto býva predpisovaná pri žalúdočných a črevných problémoch, ktorí majú príčinu v zníženom vylučovaní žlče. Chráni mozgové bunky a bráni predčasnému starnutiu mozgu, znižuje riziko mozgovej príhody, potláča zápaly a brzdí rakovinu prsníka. Podľa štúdií prispieva k poklesu hladiny tuku v krvi.

Ďalší článok