(Mentha)
Mätová chuť patrí medzi najobľúbenejšie na svete, je zároveň príjemne chladivá aj hrejivá, so sladkou vôňou.
Pochádza z južnej Európy a oblasti Stredomoria, naturalizovala sa takmer vo všetkých oblastiach mierneho pásma. Všeobecne sa rozlišujú dve skupiny: spearmintová a pepermintová.
Najčastejšie pestovaná mäta (mäta klasnatá) má bodkované listy a vytvára fialové kvety neskoro v lete. Táto mäta a jej pestované odrody sa dajú použiť vo všetkých receptoch s mätou. Listy môžeme zbierať počas celej sezóny, ale najlepšie je zbierať ich krátko pred kvitnutím, keď majú esenciálne oleje najväčšiu silu.
Mäta má všestranné použitie v kuchyni celého sveta. Sušená aj čerstvá mäta má svoje osobité miesto v najrôznejších receptoch. V západnej kuchyni sa používa na ochutenie baklažánov, mrkvy, zeleného hrášku, zemiakov a paradajok. Mäta sa výborne hodí s kuracím, bravčovým a teľačím mäsom, s tradičnou jarnou jahňacinou, do marinád, mätovej omáčky, mätového rôsolu alebo salsy.
Liečebné: Stimuluje tvorbu žlčových kyselín a bráni rakovinovému bujneniu.