Čubrica – chuť balkánskej kuchyne
Čubrica je názov, ktorý sa v bulharčine používa na označenie bylinky saturejka, ale zároveň označuje aj zmes korenín, ktorá dodáva uvareným pokrmom autentickú chuť balkánskej kuchyne. Je aromatická zmes, ktorú môžete použiť všade tam, kde potrebujete dosiahnuť výrazné ochutenie a pozdvihnúť vôňu pripraveného jedla.
Zloženie zmesi čubrica
Hlavnými zložkami dodávajúcimi koreninovej zmesi jeho špecifickú vôňu sú senovka grécka, saturejka, tymian a oregano. Chuťový profil je doplnený soľou a mletou chilli paprikou. Kombinácia týchto špecifických bylín a korenín, nielenže vytvára špecifickú chuť, ale má aj špecifické účinky – napomáha tráveniu, znižuje nadúvanie a pôsobí protizápalovo.
Čubrica použitie
Čubricu môžete použiť vo všetkých pokrmoch, kde sa žiada výraznejšia chuť a prenikavá aróma. Hodí sa na ochutenie nátierok z tvarohu alebo cottage syra, zapekaných zeleninových jedál, ale aj na výrazné ochutenie mletého mäsa a mäsa na grilovanie. V strukovinových polievkach zvýrazní chuť strukovín, zároveň ale vďaka vlastnostiam saturejky a senovky potláča nadúvanie. Strukovinové prívarky a husté polievky sa tým stávajú ľahšie stráviteľné. Čubrica vynikajúco ochutí baranie a jahňacie mäso, ale aj kebab.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.