Bazový sirup
Slovenské babičky sú známe pre svoje bohaté skúsenosti a jedným z tradičných kulinárskych pokladov je aj lahodný bazový sirup. Bazový sirup je vynikajúci spôsob, ako zachytiť čerstvú a sladkú chuť bazových kvetov. Je vyrobený z esencie bazových kvetov, tento sladký sirup pridáva jedinečnú chuť rôznym jedlám či nápojom. V tomto článku sa pozrieme bližšie na to, čo bazový sirup je, ako sa používa a aké výhody môže priniesť do vašej kuchyne a samozrejme nebude chýbať jednoduchý recept, ktorý si môžete pripraviť doma.
Vodu necháme zovrieť, pridáme 2 baličky kyseliny citrónovej a necháme vychladnúť.
Do vychladenej vody pridáme 30 – 40 veľkých kvetov bazy čiernej. Kvety by mali byť v plnom kvete, plné peľu.
Pridáme niekoľko plátkov citrónu a limetky, 3 – 4 stonky mäty priepornej a 3 – 4 stonky medovky lekárskej.
Zaťažíme tak, aby bol obsah ponorený pod vodou a necháme stáť minimálne 24, ideálne 48 hodín.
Obsah scedíme cez jemné sitko alebo cez gázu a tekutinu zohrejeme na 50-60°C.
Pridáme postupne 4 – 5 kg cukru. Závisí od toho, aký sladký sirup chceme pripraviť.
Po dokonalom rozpustení cukru nalievame pripravený bazový sirup do fliaš tak, aby v nich zostalo čo najmenej vzduchu.
Bazový sirup skladujeme v chlade na tmavom mieste.
Bazový sirup za studena
Predtým, než sa pustíme do prípravy bazového sirupu, musíme mať pripravené nasledujúce suroviny:
- 25 – 30 čerstvých bazových kvetov
- 2l prevarenej vody
- 2 kg cukru
- 2 veľké citróny
Jednoduchý postup
Odstráňte stonky a listy z bazových kvetov a dôkladne ich opláchnite pod tečúcou vodou. Dôležité je mať len samotné kvety bez prímesí, ako sú stonky či lístky. Očistené kvety zalejeme prevarenou vodou, pridáme umytý a na kolieska nakrájaný citrón a necháme 24 hodín odstáť. Potom precedíme cez jemné plátno. Prelejeme do hrnca a varíme. Postupne pridáme cukor, ktorý miešaním dôkladne rozpustíme, krátko povaríme a plníme do fliaš. Takto pripravený sirup vydrží pri skladovaní v tmavej chladnej miestnosti aj niekoľko mesiacov. Po otvorení fľašu so sirupom skladujeme radšej v chladničke a spotrebujeme do týždňa.
Bazový sirup na uskladnenie
Či už si chcete privodiť chuť leta aj v chladnom melancholickom období, alebo ho použiť do čaju ako prevenciu proti chorobám, mať domáci bazový sirup v špajze znamená mať doma uskladnený poklad.
Ingrediencie
- 35 – 40 kvetov (ak ste nerátali pri zbere kvety a máte viac, môžete dať aj viac, bude výraznejší)
- 2 l vody (prevarenej, vychladnutej)
- 1,5 kg cukru (podľa preferencií môžete dať aj 2 kg)
- 1 väčší citrón
- kyselinu citrónovú
Postup:
- Prevarte si vodu a nechajte ju úplne vychladnúť
- Kvety obstrihajte úplne od kostrniek. Obstrihajte aj kvietočky, ktoré už začínajú mierne hnednúť. Oprášte prípadne chrobáčiky.
- Kvety vložte do pripravenej vody. Ponorte ich, môžete ich aj jemne pozatláčať, aby nasali vodu.
- Na vrch poukladajte na kolieska pokrájaný jeden citrón. Ak je bio, šúpať nemusíte. Ak je postrekovaný, tak ho určite ošúpte.
- Nechajte postáť prikryté pokrievkou na chladom mieste 24 – 48 hodín. Ak je veľmi teplo a nestíhate, odložte výluh do chladničky. Pri vysokých teplotách má tendenciu rýchlo skvasiť a začne pripomínať skôr víno ako sirup.
- Po 24 – 48 hodinách výluh 2x sceďte. 1x cez sitko a poriadne vyžmýkajte kvietky aj s citrónom. 2x odporúčame výluh precediť cez hustú bavlnenú tkaninu (bavlnená vreckovka, plienka alebo gáza).
- Takto pripravený výluh dajte pomaly zohriať.
- Pridajte cukor a miešajte, pokým sa úplne nerozpustí.
- Keď začne vrieť, počkajte 1 minútku a odstavte z ohňa.
- Pridajte kyselinu citrónovú – 1 kávovú lyžičku. Ak máte radi kyslejší sirup, môžete jej pridať aj viac.
- Ešte horúci sirup vlejte do pripravených suchých fliaš a poriadne ich zatvorte. Fľaše prikryte dekou, aby chladli pomaly a “chytilo” sa viečko (fľaše si vopred poriadne umyte, ideálne je sterilizovať ich v umývačke riadu).
Takto pripravený sirup nie je potrebné skladovať v chladničke a ani dodatočne sterilizovať. Ak správne chytí viečko (čo budete určite vidieť), tak vám vydrží aj 24 mesiacov. Alebo pokým sa nevypije 🙂.
Recepty z bazy
Baza čierna je výnimočná rastlina, ktorá ponúka mnoho možností využitia v kuchyni a mimo nej. Okrem bazového sirupu alebo čaju si môžete pripraviť napríklad bazový ocot, bazový likér a dokonca si kvety bazy môžete vypražiť.
Ocot z bazy
Na prípravu bazového octu budete potrebovať 1 kg sušených kvetov, ktorý zalejete 1 litrom vínneho octu a necháte minimálne 8 dní lúhovať na teplom mieste. Po lúhovaní ocot precedíte cez čisté plátno. Ocot využijete nielen pri varení, ale jeho účinky využijete aj pri obkladoch.
Tipy pri zbere bazy:
● Bazu zbierajte vždy za slnečného počasia, najlepšie na odľahlom mieste, ďaleko od cesty. Počas slnečných dní obsahujú kvety viac peľu. Peľ má liečivé účinky.
● Zbierajte pekné kvety, bez odkvitnutých kvietkov. Poriadne ich už pri zbere poobzerajte, či nemajú vošky alebo iné chrobáčiky. Ušetríte si tým veľa práce pri následnom spracovaní kvetov.
● Kvety pri zbere ukladajte jemne do košíka, aby ste nestriasli peľ.
● Veľa receptov odporúča kvety opláchnuť. Ak ste dodržali postup pri zbere, tento krok môžete vynechať, aby ste neopláchli aj liečivý peľ. Kvietky stačí poriadne ostrihať od kostrniek a manuálne odstrániť prípadné chrobáčiky.
● Kvietky je najlepšie spracovať v deň zberu, aby nezačali vädnúť. Ideálne pár hodín po zbere. Ak ich máte v košíku, hmyz stihne väčšinou ujsť aj sám 🙂.
Vyskúšajte aj náš recept na bazový džem s jablkami.
Využitie bazového sirupu
Bazový sirup je univerzálnou prísadou, ktorá prináša viaceré výhody. Je to vynikajúca náhrada sladidla, môžete ho pridávať do kávy, čaju alebo použiť pri výrobe ľahkých letných kokteilov. Taktiež je skvelý na sladenie ovocných šalátov, palaciniek alebo lievancov. Bazový sirup môžete použiť v rôznych receptoch, okrem nápojov ho môžete pridať aj do marinád, omáčok, zmrzliny a iných pokrmov. Pri príprave sirupu môžete pridať ovocie, bylinky alebo koreniny, tým bazový sirup získa nové rozmery chute. Týmto spôsobom si môžete prispôsobiť sirup presne podľa vašej chuti. Držíme palce pri príprave.
Baza a jej účinky
Kelti uctievali mýtus o kríku života a smrti. O kríku, ktorý bol bránou do podsvetia pre tých, čo stratili niť života, a zároveň slúžil živým na prístup k svojim zosnulým príbuzným počas rituálov. Klaňali sa jeho rozkvitnutým kvetom a hladili jeho kôru. Touto mystickou rastlinou bola baza. Baza čierna je jedna z najrozšírenejších rastlín v strednej Európe a už od nepamäti je známa pre svoje blahodarné účinky na ľudské telo, pretože obsahuje aj veľa vitamínu C, vlákniny a antioxidantov.
Kvety bazy obsahujú silice, slizy, triesloviny, glykozidy (sambunigrin a rutín), organické kyseliny (jablčnú, octovú, valérovú) a vitamín C.
Plody obsahujú cukry, kyselinu jablčnú, triesloviny, pektín, v čerstvom stave vitamín C, v šupke a v semenách vitamín A a skupinu vitamínov B – B1, B2, B6, B12, tiež kyselinu panthotenovú.
Bazové listy obsahujú živicu, glykozidy, sambunigrin, sambucin a značné množstvo vápnika.
Čaj z bazových kvetov sa používa pri nachladnutí. Plody bazy pomáhajú pri migréne, s bolesťou chrbta, kĺbov a vraj dokážu vyliečiť aj ischias. Mimo toho zlepšuje látkovú výmenu a pomáha v boji s nadbytočnými kilami. Sirup z kvetov je vhodným liekom, v kombinácií s citrónom ho môžeme užívať aj po lyžičkách niekoľkokrát denne, alebo ho pridávame do čaju.
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
-
Kyselina citrónová potravinárska 50 g
0.43 € s DPH -
Klinček mletý 20g
0.70 € s DPH -
Klinček celý 20g
0.74 € s DPH -
Citrónová kôra so škoricou 65g
1.51 € s DPH -
Bio Škorica mletá 20g
0.96 € s DPH
Ingrediencie
Pokyny
Vodu necháme zovrieť, pridáme 2 baličky kyseliny citrónovej a necháme vychladnúť.
Do vychladenej vody pridáme 30 – 40 veľkých kvetov bazy čiernej. Kvety by mali byť v plnom kvete, plné peľu.
Pridáme niekoľko plátkov citrónu a limetky, 3 – 4 stonky mäty priepornej a 3 – 4 stonky medovky lekárskej.
Zaťažíme tak, aby bol obsah ponorený pod vodou a necháme stáť minimálne 24, ideálne 48 hodín.
Obsah scedíme cez jemné sitko alebo cez gázu a tekutinu zohrejeme na 50-60°C.
Pridáme postupne 4 – 5 kg cukru. Závisí od toho, aký sladký sirup chceme pripraviť.
Po dokonalom rozpustení cukru nalievame pripravený bazový sirup do fliaš tak, aby v nich zostalo čo najmenej vzduchu.
Bazový sirup skladujeme v chlade na tmavom mieste.