Jahodová bublanina – jednoduchý a rýchly recept
Asi neexistuje koláč, ktorý by viac evokoval leto, než jahodová bublanina. Spája v sebe sviežosť leta a skvelú chuť, zároveň ale poskytuje benefity, ktoré pri príprave dezertov počas leta vyhľadávame najviac – rýchlu a jednoduchú prípravu bez zdĺhavého vystávania v kuchyni a bez kompromisov vo výslednej chuti. Bublanina má navyše neskutočne veľa spôsobov, akými ju môžete variovať a tým vytvoriť zakaždým o niečo iný dezert.
Pripravte si s nami tento jednoduchý jahodový koláč a nechajte sa zlákať do sveta letných chutí.
Vajcia a práškový cukor rozmixujte do penista.
Primiešajte olej, mlieko a postupne aj múku. Miešajte už len metličkou, nie mixérom.
Na záver pridajte prášok do pečiva, štipku sódy bikarbóny a zľahka premiešajte.
Zmes vylejte na vopred vymastený a múkou vysypaný plech.
Na povrch naukladajte umyté jahody zbavené zelených lístkov. Ak sú jahody menšie, použite ich celé, ak sú väčšie prekrojte ich pozdĺžne na polovice.
Jahodovú bublaninu pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 -30 minút. Vpichnutím špáradla do cesta skontrolujte, či je bublanina dobre upečená. Špáradlo musí byť po vytiahnutí čisté, bez viditeľných zvyškov cesta.
Pred servírovaním môžete bublaninu cez sitko posypať práškovým cukrom.
Bublanina má nespočetne veľa variácií a pokojne ju môžete obmieňať podľa práve dozrievajúceho ovocia. Vynikajúca je s každým letným ovocím, a aj s jeho kombináciami. Použiť môžete jahody, maliny, čučoriedky, černice, alebo siahnuť po absolútnej klasike s čerešňami. Použiť môžete akékoľvek ovocie, ktoré vám práve dozrieva v záhrade. Nebojte sa pri príprave bublaniny siahnuť aj po koreninách – napríklad škorica je skvelá v kombinácii s čerešňami, stačí ňou jemne posypať čerešne predtým, ako ich naukladáte na bublaninu.
Jahodová bublanina s tvarohom
Ešte viac sviežosti môžete dodať jahodovej bublanine tým, že pri jej príprave použijete tvaroh. Postup prípravy cesta je rovnaký, len v záverečnej fáze pomedzi naukladané ovocie malou lyžičkou uložte na vrch cesta malé kôpky tvarohu, ktorý ste predtým vymiešali s trochou práškového alebo vanilkového cukru. Môžete použiť klasický hrudkovitý alebo krémový tvaroh. Pozor dajte na jeho množstvo, nesmie ho byť priveľa, pretože bublanina by vám veľmi oťažela a bola by hutná.
Náš tip:
Extra sviežosť a vláčnosť môžete bublanine pridať tým, že do cesta primiešate popučený prezretý banán. Pridajte ho hneď v prvom kroku, pri prešľahávaní vajec a cukru najlepšie zapracujete banán do cesta bez toho, aby vám v ceste ostali hrčky. Banán zároveň osladí cesto, môžete ho teda použiť aj na zdravšie osladenie a pri jeho použití ubrať z dávky cukru.
Jahodová bublanina je samozrejme len jedna z možností, ako spracovať zásobu jahôd. Ak ich máte naozaj veľa, môžete si pripraviť napríklad domáci jahodový džem. Jeho príprava je síce o niečo zdĺhavejšia, ale chuť je neprekonateľná!
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
-
Škorica mletá 20g
0.48 € s DPH -
Škorica mletá 45g
1.51 € s DPH -
Bio Škorica mletá 20g
0.96 € s DPH
Ingrediencie
Pokyny
Vajcia a práškový cukor rozmixujte do penista.
Primiešajte olej, mlieko a postupne aj múku. Miešajte už len metličkou, nie mixérom.
Na záver pridajte prášok do pečiva, štipku sódy bikarbóny a zľahka premiešajte.
Zmes vylejte na vopred vymastený a múkou vysypaný plech.
Na povrch naukladajte umyté jahody zbavené zelených lístkov. Ak sú jahody menšie, použite ich celé, ak sú väčšie prekrojte ich pozdĺžne na polovice.
Jahodovú bublaninu pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 -30 minút. Vpichnutím špáradla do cesta skontrolujte, či je bublanina dobre upečená. Špáradlo musí byť po vytiahnutí čisté, bez viditeľných zvyškov cesta.
Pred servírovaním môžete bublaninu cez sitko posypať práškovým cukrom.