Koložvárska kapusta – klasika stredoeurópskej kuchyne

kolozvarska kapusta

Koložvárska kapusta patrí k obľúbeným tradičným jedlám, ktoré spája chuť kyslej kapusty, šťavnatého mäsa a jemnej ryže v dokonale vyváženej kombinácii. Koložvárska kapusta pôvodom z maďarskej kuchyne sa dokonale hodí na nedeľný obed a je veľmi obľúbená hlavne počas chladnejších dní. 

NáročnosťMierne pokročilýHodnotenie
Počkajte prosím …
Celkový čas1 hod. 10 min.
Ingrediencie
 1 kg kyslej kapusty
 200 g ryže
 600 g mletého bravčového mäsa
 1 klobása
 2 ks väčšej cibuli
 4 strúčiky cesnaku
 250 ml kyslej smotany
 250 ml smotany na šľahanie
 čierne korenie, soľ, mletá paprika podľa chuti
 olej
Postup prípravy
1

Do hrnca pridajte olej, jednu nadrobno nasekanú cibuľu, ryžu a jemne osmažte. Ryžu zalejte vodou - na 200 g ryže budete potrebovať 300 ml vody. Osoľte a ryžu varte do polomäkka.

2

Kapustu jemne premyte a v druhom hrnci ju duste, kým nezmäkne.

3

Na panvici orestujte druhú nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte mleté mäso, soľ, korenie, papriku, cesnak a jemne opečte. Mäso podlejte vodou a duste cca 20 min.

4

Pokým sa vám dusí mäso, nakrájajte si klobásu a pripravte smotanovú zmes zmiešaním kyslej smotany a smotany na šľahanie.

5

Keď máte mäsko udusené, olejom vymastite hlbšiu zapekaciu misu prípadne pekáč.

6

Na dno misy rovnomerne rozmiestnite tretinu kyslej kapusty. Na kapustu navrstvite polovicu mäsa, polovicu klobásy, polovicu smotanovej zmesi a ryžu.

7

Potom postup opakujte, ale s vynechaním smotanovej zmesi (tú použijeme navrch).

8

Na ryžu dajte zvyšnú kapustu a zalejte smotanovou zmesou.

9

Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C po dobu cca 40 minút.

Koložvárska kapusta  je dôkazom toho, že aj klasické suroviny môžu vytvoriť chutné jedlo. Prajeme vám dobrú chuť a veríme, že si tento recept obľúbite.

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

Ingrediencie
 1 kg kyslej kapusty
 200 g ryže
 600 g mletého bravčového mäsa
 1 klobása
 2 ks väčšej cibuli
 4 strúčiky cesnaku
 250 ml kyslej smotany
 250 ml smotany na šľahanie
 čierne korenie, soľ, mletá paprika podľa chuti
 olej

Pokyny

Postup prípravy
1

Do hrnca pridajte olej, jednu nadrobno nasekanú cibuľu, ryžu a jemne osmažte. Ryžu zalejte vodou - na 200 g ryže budete potrebovať 300 ml vody. Osoľte a ryžu varte do polomäkka.

2

Kapustu jemne premyte a v druhom hrnci ju duste, kým nezmäkne.

3

Na panvici orestujte druhú nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte mleté mäso, soľ, korenie, papriku, cesnak a jemne opečte. Mäso podlejte vodou a duste cca 20 min.

4

Pokým sa vám dusí mäso, nakrájajte si klobásu a pripravte smotanovú zmes zmiešaním kyslej smotany a smotany na šľahanie.

5

Keď máte mäsko udusené, olejom vymastite hlbšiu zapekaciu misu prípadne pekáč.

6

Na dno misy rovnomerne rozmiestnite tretinu kyslej kapusty. Na kapustu navrstvite polovicu mäsa, polovicu klobásy, polovicu smotanovej zmesi a ryžu.

7

Potom postup opakujte, ale s vynechaním smotanovej zmesi (tú použijeme navrch).

8

Na ryžu dajte zvyšnú kapustu a zalejte smotanovou zmesou.

9

Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C po dobu cca 40 minút.

Koložvárska kapusta – klasika stredoeurópskej kuchyne