Mäkké vianočné medovníky: Jednoduchý a chutný recept

Medovníky, alebo inak nazývané aj perníky, sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Ich sladká vôňa dokáže vytvoriť tú pravú sviatočnú atmosféru už počas ich pečenia. Pomocou nášho receptu pripravíte chutné a mäkké medovníčky, ktoré si môžete ozdobiť podľa vašej fantázie.

NáročnosťMierne pokročilýHodnotenie
Počkajte prosím …
Celkový čas30 min.
Cesto na medovníky - ingrediencie:
 400 g hladká špaldová múka
 170 g práškového cukru
 2 vajcia
 3 PL medu
 50 g masla
 1 PL perníkového korenia
 1 ČL sódy bikarbóny
 1 ČL rumu
Poleva na medovníky - ingrediencie
 1 ks vaječné bielko
 200 g práškový cukor
Postup prípravy
1

Suché ingrediencie preosejeme do misky, aby sme sa zbavili hrudiek.

2

Pridáme zvyšné ingrediencie, ktoré by mali byť izbovej teploty, preto vajíčka a maslo vytiahneme z chladničky skôr.

3

Zo všetkých surovín dôkladným miesením vypracujeme hladké cesto.

4

Vypracované cesto zabalíme a necháme odpočívať v chladničke minimálne hodinu.

5

Cesto rovnomerne vyvaľkáme na hrúbku 4 mm.

6

Pomocou vykrajovačiek vykrojíme medovníky, ktoré presunieme na vymastený plech.

7

Medovníky pečieme na 200 °C po dobu 5-7 min.

8

Medovníky hneď po upečení potrieme vyšľahaným vajíčkom.

Zdobenie medovníkov

  1. Medovníky po upečení necháme vychladnúť, prípadne odpočívať do druhého dňa.
  2. Príprava polevy je veľmi jednoduchá. Do misky vložíme bielko a postupne do neho zašľahávame práškový cukor.
  3. Šľaháme pokým nám nevznikne lesklá poleva.
  4. Cukrárske alebo mikroténové vrecko naplníme polevou a môžeme zdobiť medovníky podľa fantázie.

Náš tip: Ak si nie ste istý, či sú medovníčky už hotové riaďte sa ich farbou a vôňou. Správne upečené medovníky majú zlato-hnedú farbu, sú jemne nafúknuté a nádherne voňajú.

Ako dosiahnuť vždy mäkké medovníky?

Máme pre vás zopár tipov, ako dosiahnuť aby boli medovníčky vždy mäkké:

  1. nevaľkajte cesto veľmi na tenko,
  2. nepečte medovníky príliš dlho,
  3. nešetrite medom,
  4. nepridávajte veľa vajíčok.

Tipy na skladovanie medovníkov

Správnym skladovaním zabezpečíte, že medovníky budú vždy chutné. Tu je niekoľko našich tipov:

  • Pred uskladnením je dôležité nechať medovníky poriadne vychladnúť. Ak sú zdobené, tak je potrebné nechať polevu poriadne zaschnúť.
  • Na uskladnenie používajte vzduchotesnú nádobu (sklenenú, plechovú, papierovú).
  • Jednotlivé vrstvy medovníkov oddeľte papierom na pečenie.
  • Medovníky skladujte na tmavom a suchom mieste.
  • Tesne pred konzumáciou vložte do nádoby plátok jablka alebo kúsok čerstvého chleba, vďaka čomu budú opäť mäkké.

 

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

Cesto na medovníky - ingrediencie:
 400 g hladká špaldová múka
 170 g práškového cukru
 2 vajcia
 3 PL medu
 50 g masla
 1 PL perníkového korenia
 1 ČL sódy bikarbóny
 1 ČL rumu
Poleva na medovníky - ingrediencie
 1 ks vaječné bielko
 200 g práškový cukor

Pokyny

Postup prípravy
1

Suché ingrediencie preosejeme do misky, aby sme sa zbavili hrudiek.

2

Pridáme zvyšné ingrediencie, ktoré by mali byť izbovej teploty, preto vajíčka a maslo vytiahneme z chladničky skôr.

3

Zo všetkých surovín dôkladným miesením vypracujeme hladké cesto.

4

Vypracované cesto zabalíme a necháme odpočívať v chladničke minimálne hodinu.

5

Cesto rovnomerne vyvaľkáme na hrúbku 4 mm.

6

Pomocou vykrajovačiek vykrojíme medovníky, ktoré presunieme na vymastený plech.

7

Medovníky pečieme na 200 °C po dobu 5-7 min.

8

Medovníky hneď po upečení potrieme vyšľahaným vajíčkom.

Mäkké vianočné medovníky: Jednoduchý a chutný recept