Medvedí cesnak patrí medzi prvé jarné bylinky. Je bohatý na vitamíny a minerály ako horčík, vápnik, vitamín C, B . Má protizápalové a antibakteriálne účinky a posilňuje imunitu. Tiež patrí medzi bojovníkov proti tzv. jarnej únave.
V kuchyni sa dá využiť medvedí cesnak na rôzne spôsoby, no obľúbenou klasikou je práve pesto. V peste si medvedí cesnak ponechá všetku svoju silu, vitamíny aj detoxikačné účinky, pretože ostáva v surovom stave.
Pesto z medvedieho cesnaku – jednoduchý recept
Listy medvedieho cesnaku umyjeme a osušíme. Odporúčame použiť rotačné sitko na bylinky (šalát) alebo ich poukladať na čistú utierku a nechať uschnúť. Menej trpezliví si môžu pomôcť aj papierovou kuchynskou utierkou.
Do mixéra vložíme listy medvedieho cesnaku, slnečnicové semiačka, olej a soľ.
Všetko spolu rozmixujeme na jemnú pastu.
Pesto preložíme do menších uzatvárateľných nádob a skladujeme v chladničke.
Tipy:
- Pomer oleja, semienok a medvedieho cesnaku si môžete upraviť. Rovnako môžete aj experimentovať s druhmi oleja, semienok či orechov, prípadne môžete pridať aj ďalšie koreniny.
- Cesnak je najlepšie spracovať ešte v deň zberu, aby si zachoval čo najviac svojich liečivých vlastností.
- Ak ho dáte do pekných nádobiek, je to veľmi originálny a chutný darček.
- Investujte do naozaj dobrého mixéra. Ak vám pomletie pôjde “ťažko” a nebude sa vytvárať pekná konzistencia, len pridávajte olej pokým ju nedosiahnete.
Ako skladovať pesto z medvedieho cesnaku
Pesto podľa nášho jednoduchého receptu, vám vydrží v chladničke aj 12 mesiacov. Ak sa rozhodnete experimentovať a do pesta pridáte napr. orechy, olivový olej, parmezán, chilli, korenie, olivy, sušené paradajky, tak v chladničke vydrží cca 2 týždne.
Ak ste pripravili viac pesta ako skonzumujete, môžete ho zamraziť.
Kde zoženiem medvedí cesnak?
Možností je viacero. Počas sezóny ho kúpite aj v supermarketoch či na trhu. Ideálne ak máte niekoho známeho komu rastie v záhrade a môžete si ísť bezpečne natrhať. Nazbierať si ho môžete aj vo voľnej prírode v 1. a 2. pásme ochrany lesa. Rastie na vlhkých miestach v lesoch, hájoch, lúkach.
Ako využijem pesto z medvedieho cesnaku v kuchyni?
Ak máte radi obyčajný cesnak, tak pesto budete milovať! Tu pripájame pár našich obľúbených tipov:
- Na hrianke vynikne dokonale! Stačí len opiecť obľúbený typ pečiva
- Do cestovín – obľúbenú uvarenú cestovinu zmiešajte s kyslou smotanou, pridajte množstvo pesta podľa chuti, opečený sezam a super večera je na svete za 15 minúť!
- Ako snack – lístkové cesto potrite pestom, posypte syrom a dajte upiecť či už vo forme rolády alebo tyčiniek.
- Domáci posúch alebo chlieb. Ak ste podľahli kváskovaniu, vyskúšajte variantu s pestom. Stačí na konci, pri stáčaní chleba pridať pesto
Tip na záver:
Ak máte záhradku, skúste si z lesa priniesť aj pár cibuliek cesnaku a zasadiť ho na miesta, kde najmenej svieti slnko a je tam dostatočne vlhko. Možno vás prekvapí na vašej vlastnej záhrade už ďalšiu jar
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
Ingrediencie
Pokyny
Listy medvedieho cesnaku umyjeme a osušíme. Odporúčame použiť rotačné sitko na bylinky (šalát) alebo ich poukladať na čistú utierku a nechať uschnúť. Menej trpezliví si môžu pomôcť aj papierovou kuchynskou utierkou.
Do mixéra vložíme listy medvedieho cesnaku, slnečnicové semiačka, olej a soľ.
Všetko spolu rozmixujeme na jemnú pastu.
Pesto preložíme do menších uzatvárateľných nádob a skladujeme v chladničke.