Krémová špargľová polievka je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí milujú chutné a zdravé jedlá. Táto polievka plná výživných látok má jemnú krémovú chuť, ktorá poteší každého. Príprava je jednoduchá a nezaberie veľa času, takže sa výborne hodí na rýchly obed alebo večeru. Navyše, špargľa je bohatá na vitamíny A,C, E, K a minerály ako draslík, horčík. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a pridajte do svojho jedálnička niečo nové, zdravé a pritom chutné.
Bielu špargľu ošúpte a odrežte drevnaté konce. Hlavičky odložte bokom a zvyšok nakrájajte na kolieska.
Ošúpte zemiaky a nakrájajte na kocky.
V hrnci rozpustíte maslo a orestujte nakrájané zemiaky.
Pridajte špargľu, ktorú tiež trochu orestujte, cca 5 min., a zalejte vodou alebo vývarom.
Varte pokým špargľa nezmäkne, cca 15 min. na miernom ohni.
Odstavte hrniec z ohňa a vyberte pár špargličiek bokom (najlepšie hlavičky).
Rozmixujte polievku do hladka a pridajte smotanu na varenie (klasickú alebo rastlinnú).
Podľa chuti pridajte soľ, biele korenie, muškátový orech, sušený cesnak a mletú rascu.
Polievku znova prehrejte a na záver do nej pridajte odložené špargľové hlavičky.
Podávajte horúcu. Najlepšie chutí s opečeným chlebíkom. Výborná je aj s tekvicovým olejom či opraženými slaninovými chipsami.
Tipy
- Rovnaký postup môžete využiť, ak si chcete urobiť krémovú špargľovú polievku zo zelenej špargle. Tú však nie je nutné šúpať. Odporúčame pridať do polievky ešte zelený hrášok.
- Ak máte radi výraznejšie chute, môže do polievky pridať bujón alebo urobiť cibuľový základ.
- Ak máte radi hustejšie polievky, môžete pridať viac zemiakov. V prípade, že robíte polievku zo zelenej špargle, môžete pridať aj viac hrášku.
Špargľa je sezónna záležitosť. Preto určite nepremeškajte toto obdobie.
Špargľa bojuje s nafukovaním a podporuje trávenie, pôsobí ako diuretikum a odvodňuje. Telo tak čistí a pomáha aj pri infekciách močových ciest. Znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak. Ak ste zástancom jarnej očisty alebo sa cítite po zime unavený, odporúčame vám zaradiť špargľu do svojho jedálnička.
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
Ingrediencie
Pokyny
Bielu špargľu ošúpte a odrežte drevnaté konce. Hlavičky odložte bokom a zvyšok nakrájajte na kolieska.
Ošúpte zemiaky a nakrájajte na kocky.
V hrnci rozpustíte maslo a orestujte nakrájané zemiaky.
Pridajte špargľu, ktorú tiež trochu orestujte, cca 5 min., a zalejte vodou alebo vývarom.
Varte pokým špargľa nezmäkne, cca 15 min. na miernom ohni.
Odstavte hrniec z ohňa a vyberte pár špargličiek bokom (najlepšie hlavičky).
Rozmixujte polievku do hladka a pridajte smotanu na varenie (klasickú alebo rastlinnú).
Podľa chuti pridajte soľ, biele korenie, muškátový orech, sušený cesnak a mletú rascu.
Polievku znova prehrejte a na záver do nej pridajte odložené špargľové hlavičky.
Podávajte horúcu. Najlepšie chutí s opečeným chlebíkom. Výborná je aj s tekvicovým olejom či opraženými slaninovými chipsami.