
Počas Veľkej noci si popri vajíčkach a veľkonončnej babe nájde čestné miesto aj veľkonočná hrudka. Táto jemná, bielková pochúťka, pripravovaná z mlieka a vajec, tradične známa v Slovenskom a Českom regióne, je hlboko zakoreneným pokrmom s významom nového života a zjednotenia. Môžete si ju pripraviť na sladko aj na slano, no v oboch prípadoch je tradičnou súčasťou veľkonočného obdobia. Vyskúšajte náš overený recept.
Vajcia s mliekom a soľou za stáleho miešania varíme.
Keď začnú hustnúť, pridáme čierne korenie. Hmotu musíme stále miešať a je lepšie ju variť v hrnci s hrubším dnom.
Scedíme cez sterilnú gázu, dôkladne vytlačíme tekutinu.
Na chvíľu zaťažíme, necháme vychladnúť a uložíme v chladničke, najlepšie v alobale.
Sladká hrudka ponúka sladší zážitok vďaka pridanému cukru, vanilky či iných sladkých prísad. Oproti tomu je slaná hrudka sprevádzaná jemnými chuťovými tónmi a môžete ju obohatiť pridaním voňavých byliniek.
Po vychladnutí sa hrudka ľahko krája a výborne sa hodí k šunke, vajíčku alebo chrenu. Ak ju raz vyskúšate pripraviť doma, určite sa stane stálicou vášho veľkonočného stola.
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
-
Provensálske bylinky 15g
0.50 € s DPH -
Petržlenová vňať 250g
3.68 € s DPH -
Bio Korenie čierne mleté 20g
0.95 € s DPH -
Bio Korenie nové mleté 20g
0.71 € s DPH
Ingrediencie
Pokyny
Vajcia s mliekom a soľou za stáleho miešania varíme.
Keď začnú hustnúť, pridáme čierne korenie. Hmotu musíme stále miešať a je lepšie ju variť v hrnci s hrubším dnom.
Scedíme cez sterilnú gázu, dôkladne vytlačíme tekutinu.
Na chvíľu zaťažíme, necháme vychladnúť a uložíme v chladničke, najlepšie v alobale.