Veľkonočná hrudka

Veľkonočná hrudka

Počas Veľkej noci si popri vajíčkach a veľkonončnej babe nájde čestné miesto aj veľkonočná hrudka. Táto jemná, bielková pochúťka, pripravovaná z mlieka a vajec, tradične známa v Slovenskom a Českom regióne, je hlboko zakoreneným pokrmom s významom nového života a zjednotenia. Môžete si ju pripraviť na sladko aj na slano, no v oboch prípadoch je tradičnou súčasťou veľkonočného obdobia. Vyskúšajte náš overený recept.

NáročnosťZačiatočníkHodnotenie
Počkajte prosím …
Čas prípravy8 hod.Čas varenia30 min.Celkový čas8 hod. 30 min.
Ingrediencie
 1 l mlieka
 10 vajec
 1/2 ČL soli
 štipka čierneho korenia
Postup prípravy
1

Vajcia s mliekom a soľou za stáleho miešania varíme.

2

Keď začnú hustnúť, pridáme čierne korenie. Hmotu musíme stále miešať a je lepšie ju variť v hrnci s hrubším dnom.

3

Scedíme cez sterilnú gázu, dôkladne vytlačíme tekutinu.

4

Na chvíľu zaťažíme, necháme vychladnúť a uložíme v chladničke, najlepšie v alobale.

Sladká hrudka ponúka sladší zážitok vďaka pridanému cukru, vanilky či iných sladkých prísad. Oproti tomu je slaná hrudka sprevádzaná jemnými chuťovými tónmi a môžete ju obohatiť pridaním voňavých byliniek.

Po vychladnutí sa hrudka ľahko krája a výborne sa hodí k šunke, vajíčku alebo chrenu. Ak ju raz vyskúšate pripraviť doma, určite sa stane stálicou vášho veľkonočného stola.

 

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

Ingrediencie
 1 l mlieka
 10 vajec
 1/2 ČL soli
 štipka čierneho korenia

Pokyny

Postup prípravy
1

Vajcia s mliekom a soľou za stáleho miešania varíme.

2

Keď začnú hustnúť, pridáme čierne korenie. Hmotu musíme stále miešať a je lepšie ju variť v hrnci s hrubším dnom.

3

Scedíme cez sterilnú gázu, dôkladne vytlačíme tekutinu.

4

Na chvíľu zaťažíme, necháme vychladnúť a uložíme v chladničke, najlepšie v alobale.

Veľkonočná hrudka