S príchodom jesene prichádzajú pri spracovaní ovocia na rad aj hrušky, ktoré sú pre naše podnebné pásmo veľmi typické. Charakteristická chuť hrušiek sa preto často prenáša aj do typických jesenných koláčov a jedál. Skúste si napríklad pripraviť chutný a šťavnatý hruškový koláč.
Hrušky obsahujú veľké množstvo vlákniny, vitamíny B a K, vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Táto kombinácia je mimoriadne priaznivá pre naše telo. Hrušky majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok na naše telo. Prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia. V ľudovom liečiteľstve sa používajú na liečbu obezity, močových kameňov a vysokého krvného tlaku.
Hrušky, ktoré nezvládnete v krátkom čase po dozretí skonzumovať, môžete využiť a pripraviť z nich skvelé zavárané hrušky. Hruškový kompót je ale len jedna z možností, ako s týmto ovocným darom jesene naložiť, pripraviť si môžete napríklad aj hruškový džem. Pripravili sme pre vás overené recepty, vďaka ktorým si na chutných hruškách pochutíte počas celého roka.
Zavárané hrušky – recept
Zavárané hrušky sa najlepšie pripravujú z plodov, ktoré ešte nie sú mäkké. Na zaváranie hrušiek si vyberajte tie, ktoré sú tvrdé, bez poškodení a nemajú žiadne náznaky hniloby alebo udretia.
Hrušky ošúpte a prekrojte na štvrtiny, menšie hrušky stačí prekrojiť na polovice. Ak vám vadia jadierka a chcete mať hruškový kompót bez akýchkoľvek tvrdších častí, odstráňte jadrovníky a všetky „drevité“ časti.
Očistené hrušky vkladajte do studenej vody, v ktorej ste rozpustili kyselinu citrónovú. Postačí približne 1 lyžička na liter vody. Kyselina citrónová zabezpečí, že očistené hrušky nezhnednú.
Medzičasom si pripravte nálev na zavárané hrušky.
Vo vode rozpustite kryštálový cukor, pridajte klinčeky a celú škoricu. Nálev na zavárané hrušky môžete priviesť k varu, nie je to ale nevyhnutné. Privedením k varu dosiahnete jednak dokonalé rozpustenie cukru, jednak plné rozvinutie chuti a vône škorice a klinčekov. Nič sa ale nestane, ak cukor len rozpustíte vo vode a nálevom bez varenia zalejete pripravené hrušky. Ak nálev varíte, nechajte ho pred zalievaním pohárov mierne vychladnúť.
Do dokonale čistých pohárov naukladajte na štvrtiny pokrájané hrušky a zalejte pripraveným nálevom na zavárané hrušky. Snažte sa, aby v každom pohári plávalo niekoľko klinčekov, prípadne ich niekoľko prisypte do každého pohára. Škoricu odporúčame z nálevu vybrať tesne pred zalievaním.
Ak máte radi exotickejšiu chuť, pokojne pridajte kvalitný rum – postačí niekoľko kvapiek do každého pohára. Zavárané hrušky s rumom chutia skvele!
Poháre dobre uzavrite viečkom a sterilizujte 20 minút pri teplote 80°C.
Zavárané hrušky bez nálevu
- Ak chcete obmedziť množstvo použitého cukru, môžete si pripraviť zavárané hrušky bez nálevu, len vo vlastnej šťave.
- Očistené hrušky naukladajte do zaváraninových pohárov, pridajte klinčeky, kúsky celej škorice, prípadne badián.
- Hrušky z vrchu posypte štipkou soli – vytiahne z hrušiek prirodzenú sladkosť a zároveň bude pôsobiť ako konzervačná látka.
- Poháre uzavrite viečkom a sterilizujte, kým zavárané hrušky nepustia dostatok šťavy. Hrušky pri zaváraní bez nálevu rýchlejšie pustia šťavu, ak sú nakrájané na malé kúsky.
- Zavárané hrušky bez nálevu je výhodné sterilizovať v rúre – umožní vám to kontrolovať tvorbu šťavy a tým prispôsobiť aj dobu sterilizovania.
Zavárané hrušky v rúre
- Do hlbšieho plechu nalejte vodu tak, aby siahala do výšky približne 2 cm.
- Uzavreté poháre s hruškami uložte na plech tak, aby sa nedotýkali navzájom, ale ani okrajov plechu. Ideálne je, ak použijete poháre rovnakej veľkosti. Všetky zavárané hrušky tak budú rovnako mäkké.
- V teplovzdušnej rúre sterilizujete pri teplote 170°C približne 35 minút alebo do vytvorenia dostatočného množstva šťavy, ak pripravujete zavárane hrušky bez nálevu. Čas zavárania v plynovej rúre prispôsobte podľa výkonu rúry.
Hruškový džem
- Hrušky dobre umyte, zbavte jadrovníkov a drevnatých stopiek. Nakrájajte ich na menšie kúsky, pokojne aj s kožou. Tá obsahuje veľa pektínu a hruškový džem pekne zahustí.
- Nakrájané hrušky vložte do hrnca, podlejte troškou vody a prisypte pol lyžičky kyseliny citrónovej.
- Priveďte zmes k varu a varte až do rozvarenia hrušiek.
- Uvarené hrušky môžete rozmixovať ponorným mixérom, ak chcete dosiahnuť hladkú konzistenciu hruškového džemu bez kúskov. Ak vám nevadia drobné kúsky, džem nemixujte.
- Pridajte cukor, koreniny a varte, kým sa neodparí všetka voda a hruškový džem nebude mať požadovanú konzistenciu.
- Hrušky obsahujú len málo pektínu, preto varenie hruškového džemu môže trvať dosť dlho. Skrátiť dobu varenia môžete s použitím želírovacieho prípravku Džemko 3:1.
- Výslednú konzistenciu hruškového džemu si ešte pred naliatím do pohárov otestuje – na malý tanierik nalejte lyžicu hotového hruškového džemu a nechajte ho vychladnúť. Ak je konzistencia vyhovujúca, vyberte z džemu hviezdičky badiánu a nalejte džem do pripravených, dôkladne umytých pohárov.
- Poháriky dôkladne uzatvorte, otočte hore dnom, zakryte dekou a nechajte pod ňou vychladnúť.
- Pri hruškovom džeme môžete experimentovať s rôznymi chuťami – môžete do varenia pridať vanilku, čerstvý zázvor, kvalitný rum alebo whiskey. Chuť výsledného džemu bude mať exotický nádych a arómu.
Ak sa v zaváraní a konzervovaní ešte necítite úplne doma, alebo si potrebujete si osviežiť pamäť a pripomenúť základné zásady zavárania, prečítajte si náš článok o zaváraní a konzervovaní. Ak hľadáte inšpiráciu na ďalšie skvelé ovocné džemy, odporúčame vám recept na famózny černicový džem.
Tak neváhajte a pustite sa s nami do zavárania!
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
-
Kyselina citrónová potravinárska 50 g
0.43 € s DPH -
Džemko 3:1
0.65 € s DPH -
Badián celý 8g
0.60 € s DPH -
Klinček celý 20g
0.74 € s DPH -
Bio Škorica mletá 20g
0.96 € s DPH
Ingrediencie
Pokyny
Hrušky ošúpte a prekrojte na štvrtiny, menšie hrušky stačí prekrojiť na polovice. Ak vám vadia jadierka a chcete mať hruškový kompót bez akýchkoľvek tvrdších častí, odstráňte jadrovníky a všetky „drevité“ časti.
Očistené hrušky vkladajte do studenej vody, v ktorej ste rozpustili kyselinu citrónovú. Postačí približne 1 lyžička na liter vody. Kyselina citrónová zabezpečí, že očistené hrušky nezhnednú.
Medzičasom si pripravte nálev na zavárané hrušky.
Vo vode rozpustite kryštálový cukor, pridajte klinčeky a celú škoricu. Nálev na zavárané hrušky môžete priviesť k varu, nie je to ale nevyhnutné. Privedením k varu dosiahnete jednak dokonalé rozpustenie cukru, jednak plné rozvinutie chuti a vône škorice a klinčekov. Nič sa ale nestane, ak cukor len rozpustíte vo vode a nálevom bez varenia zalejete pripravené hrušky. Ak nálev varíte, nechajte ho pred zalievaním pohárov mierne vychladnúť.
Do dokonale čistých pohárov naukladajte na štvrtiny pokrájané hrušky a zalejte pripraveným nálevom na zavárané hrušky. Snažte sa, aby v každom pohári plávalo niekoľko klinčekov, prípadne ich niekoľko prisypte do každého pohára. Škoricu odporúčame z nálevu vybrať tesne pred zalievaním.
Ak máte radi exotickejšiu chuť, pokojne pridajte kvalitný rum – postačí niekoľko kvapiek do každého pohára. Zavárané hrušky s rumom chutia skvele!
Poháre dobre uzavrite viečkom a sterilizujte 20 minút pri teplote 80°C.