Koreniny: A-Z

Rozmarín – účinky a využitie

10. apríla 2025
rozmarín

(Rozmarín lekársky – Rosmarinus officinalis)

Rozmarín je husto rozkonárená, drevitá, vždyzelená trvalka s voňavými ihličkovitými listami. Pochádza z oblasti Stredomoria, ale pomerne dlho sa pestuje aj v oblasti mierneho pásma v celej Európe a Amerike. V Anglicku sa pestoval od čias Rimanov, je pomerne odolný voči chladu. Zbierajú sa zelené stonky s listami. 

Vzhľad rastliny

Rastliny tvoria bujné trsy drobných jednoduchých cibuliek, z ktorých pučia 15 – 30 cm dlhé rúrkovité listy. Výška pažítky a mohutnosť trsov závisí od prostredia, v ktorom sa pestuje. Rozmarín kvitne veľmi bohato, a preto sa niekedy používa na vysádzanie obrúb ako dekoratívna rastlina v záhradách, kde môže pozitívne vplývať na ničenie škodcov. Nie je náročný na prostredie, ľahko sa pestuje. Kvety rozmarínu sú biele, ružové, fialové alebo modré. 

Vôňa a chuť

Rozmarín je aromatický s teplou a trochu korenistou živičnatou, horkou chuťou, s náznakmi gáfru a vône borovicového ihličia. V chuti cítiť aj prítomnosť orieškov a čierneho korenia, s ostávajúcou drevitou, balzamovou a trpkou chuťou na jazyku. Vôňa sa uvoľní, až keď sa listy podrvia. Kvety majú jemnejšiu chuť ako listy.

Chuť rozmarínu je výrazná a ostrá, varením sa nezmierňuje, preto sa odporúča používať rozmarín s mierou, dokonca aj v pomaly varených jedlách.

Použitie rozmarínu ako koreniny

Rozmarín sa využíva čerstvý alebo sušený. V stredomorskej kuchyni sa najčastejšie používa so zeleninou opečenou na olivovom oleji, v Taliansku je obľúbený s teľacím mäsom. 

Celé vetvičky výborne ochutia marinády, najmä na jahňacinu, a dodajú jemnú, zadymenú chuť mäsu alebo hydine, ak sa pod ne umiestnia počas pečenia alebo grilovania. Chuť a vôňu rozmarínu však oceníte pri príprave akéhokoľvek mäsa na grilovanie.

Rozmarín sa hodí aj do sušienok, sladkých i slaných, pridáva sa do focaccia alebo iných druhov chleba. Mladé stonky sa môžu použiť na ochutenie olivového oleja, lúhovať v mlieku, smotane alebo sirupe na dezerty, do osviežujúcich nápojov alebo limonád. 

Sušený rozmarín pri varení rozmrvte, čerstvý posekajte nadrobno. Výborne ním ochutíte napr. opekané zemiaky. Rozmarín tvorí nevyhnutnú súčasť provensálskeho korenia.

Liečebné účinky rozmarínu

Rozmarín obsahuje vitamíny B a C, minerály, omega 3 mastné kyseliny a éterické oleje. Jeho hlavné účinky sú:

  • Ako jedna z mála rastlín zvyšuje krvný tlak
  • Upokojuje a odstraňuje nervové vyčerpanie, podporuje prekrvenie a zlepšuje krvný obeh.
  • Vhodný je zvlášť pri reumatizme, kašli, astme, búšení srdca, nespavosti a migréne.
  • Priaznivo podporuje aj činnosť pečene.
  • Chráni mozog pred voľnými radikálmi, znižuje riziko mozgovej príhody a neurodegeneratívnych ochorení, zlepšuje pamäť a zbavuje organizmus toxických látok. 
  • Pozitívne pôsobí na správne fungovanie imunitného systému.
  • Podporuje trávenie a pomáha pri plynatosti.