(Apium graveolens)
Je dôležitou zeleninou pri príprave najrozličnejších jedál. Buľvy obsahujú bielkoviny a minerálne látky, listy majú vysoký obsah vitamínov. Okrem liečivých účinkov zeler priaznivo ovplyvňuje látkovú výmenu a povzbudzuje chuť do jedla.
Výskyt: Zeler pochádza z južnej Ázie. V Európe sa začal pestovať až v 18. storočí. Voľne rastie na morskom pobreží, najmä v Stredozemí. U nás sa pestuje zo semien ako zelenina. Priesady sa vysádzajú do pôdy koncom mája. Počas vegetačného obdobia sa zalieva a okopáva.
Vzhľad: Zeler je dvojročná rastlina s hľuzovitým koreňom a tmavozelenými lesklými zloženými listami. Prvý rok vyrastie z podzemnej časti zvonka svetlohnedá, zvnútra biela buľva a listy korenistej vône. V druhom roku vyrastú z buľvy hranaté stonky s nepárno perovito zloženými listami a okolíkmi zltkastobielych kvietkov.
Vôňa a chuť: Zeleru dodáva charakteristickú arómu špecifická silica zvaná apiol, ktorej je najviac v plodoch a najmenej v koreňoch.
Použitie: V októbri prvého roka sa zbierajú buľvy. Využívajú sa čerstvé ako zelenina, alebo na liečebné účely. Možno ich aj dlhší čas uskladňovať na chladnom mieste vo vlhkom piesku alebo v mikroténových vreckách v chladničke, podobne ako inú koreňovú zeleninu. Listy sa používajú čerstvé alebo sa po posekaní sušia pri teplote do 40°C. Semená zeleru voňavého sa zbierajú v druhom roku života rastliny. Možno ho použiť na polievky, šaláty, octy, prívarky, omáčky, majonézy, mäsové a vajcové, tvarohové a maslové pokrmy. ajzdravší je samozrejme zeler surový, napríklad v šalátoch, vňaťou možno prizdobiť polievku a ďalšie pokrmy, môžeme vyrábať aj zelerovú šťavu – napríklad v kombinácii s mrkvou. Zeler môžeme pridávať aj do omáčok, marinád na pečenia mäsa, piecť ho s mäsom, vyprážať obalený v cestíčku alebo dusiť s inou zeleninou. Zeler možno tiež pridávať do pokrmov – a to sušený, mrazený alebo sterilizovaný. Zelerová vňať aj semeno sú potom súčasťou zmesí korení na grilovanie.
Liečebné: Pôsobí ako močopudný prostriedok, pomáha pri nadmernej plynatosti, je upokojujúci prostriedok tlmiaci centrálnu nervovú sústavu.